Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nuoruutta on vaikeaa elää etänä" – kysely paljasti synkät sävyt nuorten korona-ajassa

Koronarajoituksilla on ollut selkeä vaikutus nuorten hyvinvointiin, selviää Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja MTV Uutisten tammi–helmikuun vaihteessa tekemästä kyselystä. Peräti 87 prosenttia vastaajista kertoi, että koronatilanne on aiheuttanut kielteisiä tunteita. Näistä tunteista tärkeimmiksi nousivat ahdistus, huolestuneisuus ja yksinäisyys, kerrotaan Allianssin tiedotteessa.

– Nuoruutta on vaikeaa elää etänä. Nuorten elämässä sosiaalisilla kontakteilla on muihin väestöryhmiin verrattuna suurempi merkitys. Esimerkiksi monet merkittävät ystävyyssuhteet ja verkostot solmitaan toisella asteella, korkeakouluopinnoissa tai harrastustoiminnan parissa. Näitä suhteita ei pääse samalla tavalla muodostumaan pitkien etäopiskelujaksojen tai harrastustoiminnan taukojen aikana, toteaa Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikainen tiedotteessa.

Kolme neljästä vastaajasta kertoi, että koronarajoitukset ovat heikentäneet henkistä hyvinvointia jonkin verran tai merkittävästi.

Kyselyyn vastasi 1 022 nuorta. 63 prosenttia vastaajista kertoo, että omaa harrastustoimintaa on rajoitettu. Yli puolet vastaajista pitää rajoitustoimia kuitenkin tarpeellisina koronatilanteessa.

– Nyt koko Suomi on varmasti yhtä mieltä siitä, että nuorten harrastustoiminnalla on selkeä yhteys nuorten hyvinvointiin. Ei toisteta 90-luvun laman virheitä ja leikata nuorisotyöstä. Niin nuorisotyö kunnissa, seurakunnissa kuin nuorisoalan järjestöissäkin tarvitsee jatkossa entistä vakaamman rahoituksen voidakseen tehdä tärkeää työtään, kommentoi vaikuttamisen asiantuntija Eero Löytömäki tiedotteessa.

Toinen vaikuttamisen asiantuntija eli Katja Asikainen sanoo seuraavaa:

– Meidän täytyy varautua siihen, että korona-ajan nuorten hyvinvointia täytyy tukea vielä vuosien ellei vuosikymmenien ajan. Tarvitsemme ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, jota tehdään esimerkiksi kouluissa ja harrastuksissa, että on joku aikuinen siinä lähellä, joka kuuntelee ja tukee. Ja sitten tarvitaan sitä korjaavaa nuorisotyötä, joka tukee vaikeassa tilanteessa olevia nuoria, esimerkiksi etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa.

Kouluarvosanaksi koronakriisin hoitamisesta Suomen hallitus ja muut viranomaiset saavat nuorilta 7,3. Liki 40 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista koki, ettei ole saanut riittävästi tukea korona-aikana. Avoimissa vastauksissa nuoret kertoivat elämänpiirin supistuneen vain oman kodin sisälle, opiskelujen tapahtuvan etänä ja harrastusten loppuneen.