Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salaisen agentin tunnetuin leffakaara on Aston Martin

Salaisen agentin erikoislaitteiden ja upeiden Bond-tyttöjen lisäksi elokuvasaagan sankareihin ovat aina kuulunet erikoisautot.

Tunnetuin näistä autoista on eittämättä Aston Martin DB5, joka esiintyi ensimmäistä kertaa laajakankaalla elokuvassa 007 ja Kultasormi (1964).

Tuolloin agenttia esitti hiljattain edesmennyt Sean Connery. Kultasormen lisäksi legendaarinen DB5 -malli on nähty ainakin elokuvissa Casino Royale, Huominen ei koskaan kuole, Kultainen silmä, Pallosalama, Skyfall ja Spectre.

Urheiluautoja valmistava Aston Martin ja 007-agentti James Bond ovat perusbrittiläisiä tuotteita. Omalla sarallaan erityisen tunnettuja ja menestyneitä.

Leffajulkisuuden myötä automalli on saanut mairean lisänimen. ”The most famous car in the world” eli vapaasti käännettynä maailman kuuluisin auto.

Hopeansävytteinen Aston Martin DB5 -malli on mukana action-roolissa myös tulevassa No Time To Die -rainassa. Se on agenttihistorian 25. James Bond -elokuva. Epidemian vuoksi leffan ensi-iltaa on jouduttu siirtämään jo kolme kertaa. Seuraava yritys on lokakuussa 2021.

Bondin DB5 -klassikkoauto sisältää lukemattoman määrän agenttityössä ”tarvittavia” apuvälineitä. Käytössä on muun muassa konekiväärit, tutkalaitteet, puhelin ja kääntyvät rekisterikilvet.

Ohjaamossa, keskikonsolin alla on tarjolla erilaisia salakytkimiä, joilla voidaan ruiskuttaa öljyä pahisten päälle, luoda hämääviä savuverhoja tai rikkoa vanteen piikillä kiilaavan auton renkaat. Kaikkiaan leffa-autoon rakennettiin 13 erilaista James Bond -varustetta.

Brittiauton hauskin yksityiskohta on hanttimiehen puolen heittoistuin. Näin epätoivotut matkustajat voitiin poistaa nopeasti kattoluukun kautta. Bond-fanit muistavat myös takaikkunaa suojaavan luodinkestävän kilven.

Aidot Bond-autot ovat tänä päivänä todellisia keräilykappaleita. 1960-luvulla Bond-elokuvia varten rakennettiin neljä erilaista DB5-autoa. RM Sotheby’s huutokauppasi yhden entisöidyistä DB5-autoista kaksi vuotta sitten. Meklarin nuija pamahti pöytään 5,3 miljoonan euron kohdalla.

Englannissa, Newport Pagnellissa sijaitseva Aston Martinin entisöintiosasto on hiljattain valmistanut Aston Martin DB5-mallistaan hyvin erikoisia James Bond -replikoita. Kyseessä on lähes täydellinen kopio Kultasormi-elokuvan autosta.

Luksuslaitteessa on upeita yksityiskohtia, kuten kääntyvä rekisterikilpi, leikkikonekiväärit, savukoneet, seuraamiseen tarkoitettu tietokone sekä luodeilta suojaava kilpi takana.