Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten näkymät kirkastuneet hieman, kertoo tuore kysely – Helsingin seudulla tilanne on muuta maata huonompi

Helsingin seudun yritysten liikevaihtonäkymät ovat kirkastuneet hieman viime vuoden joulukuun lukemista. Irtisanomiset ja lomautukset ovat niin ikään vähenemässä.

Kauppakamarien yrityskyselyyn helmikuun alussa vastanneista yrityksistä 37 prosenttia arvioi, että niiden liikevaihto kasvaa tai pysyy ennallaan seuraavan kahden kuukauden aikana. Vastaava luku joulukuussa oli 29,5 prosenttia.

Myös yritysten arvioima konkurssin riski on hieman pienentynyt.

– Helsingin seudun yritysten tilanne on edelleen muuta maata vakavampi sekä liikevaihtokehityksellä että koetulla konkurssiriskillä mitattuna, toteaa tiedotteessa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Lahtinen näkee ainoan valopilkun toistaiseksi siinä, että henkilöstömäärät ovat pysyneet olosuhteisiin nähden hyvällä tasolla.

– Mutta tilanne voi muuttua nopeasti, jos tiukkoihin rajoituksiin ei löydetä ratkaisuja ja rokotustahtia ei saada nostettua.

Yritysten henkilömäärä on pysynyt pääosin ennallaan. Kyselyyn vastanneissa yrityksissä arvioidaan, että irtisanomisten ja lomautusten määrät vähenevät seuraavan kahden kuukauden aikana.

Lahtinen arvioi, että Helsingin seudun yrityksissä tilanne eri toimialojen välillä vaihtelee rajusti. Matkailu-, ravintola- ja kuluttajaliiketoimintaan nojaavat palvelualat ovat yhä enemmän kovilla, kun pandemia jatkuu.

Business Finlandin ja Valtiokonttorin koronatuet ovat auttaneet yrityksiä pahimman pandemiakriisin yli, mutta Lahtisen mukaan aktiivisia toimia tarvitaan yhä. Kaikki yritykset eivät myöskään kuulu yritystukien piiriin.

Kyselyn vastaajat toivovat yritysten kustannustuen myöntämiseen lisää joustoja.

– Tuen koetaan sopivan huonosti tapauksiin, joissa yrityksen tilanne poikkeaa esimerkiksi oman toimialansa keskimääräisestä tilanteesta. Joillekin muutoin elinkelpoisille yrityksille jo 10-20 prosentin liikevaihdon pudotus voi olla jo vakava asia, jos kiinteitä kustannuksia ei ole mahdollista sopeuttaa.

Lahtinen katsoo lisäksi, että kustannustukien kattoa nostettaisiin nykyisestä 800 000 eurosta niin ylös kuin se on EU-säännösten puitteissa mahdollista.

Kauppakamarien kyselyyn vastasi Helsingin seudulla 989 yritystä. Kaikkiaan kyselyyn vastasi koko maassa yli kolmetuhatta yritystä.

Keskuskauppakamarin mukaan maailmanlopun tunnelma alkaa yrityksissä olla takanapäin, vaikka edelleen eletään vaikeita ja poikkeuksellisia aikoja.

– Odotukset esimerkiksi liikevaihdon kehityksestä ovat optimistisia. Viime vuoden huhtikuussa vain 12 prosenttia yrityksistä odotti liikevaihdon pysyvän ennallaan, kun nyt helmikuussa näiden yritysten osuus oli peräti 38 prosenttia, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo tiedotteessa.

Yli puolet liikevaihdostaan menettäneiden yritysten osuus on alentunut viime huhtikuun 21 prosentista nykyiseen 10 prosenttiin.

Kyselyn yrityksistä 14 prosenttia katsoo, ettei koronakriisi ole vaikuttanut liiketoimintaan lainkaan.