Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes kaikki koronakuolleet Uudeltamaalta – Riskiryhmäläisten kannattaa olla erityisen varovaisia tietyillä alueilla

Kaksi kolmasosaa koronakuolleista on ollut Hyksin erityisvastuualueelta, kertoi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen perjantaisessa koronatiedotustilaisuudessa.

Lähes kaikki loputkin runsaasta 600 kuolleesta ovat hänen mukaansa Uudeltamaalta.

– Tähän liittyy varmasti kaikkein eniten väestötiheys: tämä on Suomen tiheintä aluetta, täällä on kansainvälinen lentokenttä ja paljon matkustusliikenteen solmukohtia. Meillä on myös paljon maahanmuuttotaustaista asukkaita, on kulttuurisia eroja. Valtaväestöstä poikkeavat ryhmät ovat aina haavoittuvassa asemassa riippumatta siitä, mikä valtaväestö on kyseessä, Tuominen sanoi.

Valtaosa kuolleista on ollut ikäihmisiä: alle 70-vuotiaita on ollut vain 11–12 prosenttia.

Erityisen paha tilanne on edelleen Itä-Helsingissä, Vantaalla, radan varrella ja keskisessä Espoossa.

Tuominen kehotti riskiryhmäläisiä erityiseen varovaisuuteen, kun he liikkuvat näillä alueilla. Hän totesi, että alueilla myös asuu paljon ikäihmisiä.

– Heidän, jotka asuvat näillä alueilla, pitäisi olla erityisen varovaisia koko ajan: kun menee kauppaan, kun on kontakteja.

Tuomisen mukaan erityinen varovaisuus tarkoittaa esimerkiksi maskien käyttöä ja pitää huolta etäisyyksistä.

Hän totesi, että tartunnat näyttävät taas kääntyneen kasvuun.

– Jos positiivista haluaisi hakea, näyttää että kasvu ei kohdistu yli 70-vuotiaisiin, mutta kylläkin kaikkiin sitä nuorempiin.

Osalla koronasta selvinneistä on sitkeitä pitkäaikaisvaikutuksia. Siitä, miten moni niistä kärsii, ei Tuomisen mukaan vielä ole tietoa sen enempää Hus-alueelta kuin maailmaltakaan.

– Tänhetkinen tieto maailmalta on, että covid aikaansaa muita virustauteja enemmän jälkioireilua. Pitkäaikaisoireet perustuvat todennäköisesti elinvaurioihin.

Juttua päivitetty 5.2.2021: Muutettu alun aikamuoto, lisätty tieto pitkäaikaisvaikutuksista.