Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona toi Espoon kaupungin talouteen tuhdin positiivisen yllätyksen – luvut kääntyivät toiseen asentoon

Vajaa vuosi sitten koronaepidemian ennustettiin syöksevän kuntatalouden ahdinkoon, mutta toisin kävi. Espoolle, kuten kunnille yleensä talousvuosi 2020 kääntyikin lopulta hyvin siedettäväksi ja talous vahvistui.

Suurin syy Espoon kelpoon tilinpäätökseen viime vuodelta löytyy avokätisestä valtiosta.

Valtiolta herui koronan varjolla euroja Espoon kaupungille yli tuplaten sen, mitä alun perin odotettiin.

Espoo sai valtionapuja 205 miljoonaa euroa, kun ennen koronaa odotettiin viime vuodelle 97 miljoonaa euroa.

Verotulotkin kasvoivat viime vuonna 6 prosenttia toissa vuoteen verrattuna. Kasvussa on jonkin verran harhaa, sillä verotilityksiä siirtyi kaupungille edellisen vuoden 2019 puolelta.

Toisaalta kaupungin toimintamenotkin pysyivät hyvin kurissa. Kasvua oli vuoteen 2019 verrattuna 2 prosenttia.

Espoon kaupungin tulos on alustavassa tilinpäätöksessä 140 miljoonaa euroa, kun se vuoden 2020 talousarviota laadittaessa arvioitiin olevan vain runsaat 6 miljoonaa euroa.

Verotulot kattoivat hyvin palvelujen rahoituksen ja investoinneista pystyttiin rahoittamaan 92 prosenttia tulorahoituksella. Syömävelkaa ei kaupungin palveluiden rahoittamisesta syntynyt, mutta investointeja tehtiin osin velkarahalla.

Espoon kaupungin lainakanta kasvoi ja vuoden lopussa se oli 1 119 miljoonaa euroa, joka tekee noin 4 100 euroa jokaista espoolaista kohden. Luvut ovat emokaupungin, niissä ei ole koko konsernin lukuja mukana.

Tästä vuodesta on tulossa taloudellisesti Espoollekin viime vuotta vaikeampi, sillä valtiota ei ole juurikaan tulossa koronaepidemian takia annettuja ylimääräisiä apuja.

Lue myös:

Talousarvio: Espoo ottaa kaksi vuotta velkaa urakalla ja lupaa pitää sovituista hankkeista kiinni