Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leena Sainio kirjoitti runoja lapsille – kirjailija vertaa runoa sipuliin, koska molemmissa on monta kerrosta

"Maailma ei pyörisi jos ei aivot hyörisi". Näin riimittelee Espoon kirjailijoihin kuuluva Leena Sainio runossaan Ajatuksia. Se puolestaan on yksi runo hänen kirjoittamastaan Rapuooppera-lastenrunokirjasta.

Sainion runot ovat keskenään hyvin erilaisia ja samalla hän opettaa, miten suomen kieli taipuu moneksi. Ihmeellinen elämä -runo leikittelee loppusoinnuilla ja Huilu-runo on myös visuaalinen kokonaisuus.

Lavarunouden kautta Sainio tutustui kirjankustantamo Enostonen Kalle Niinikankaaseen. Hän kysyi, olisiko Sainio kiinnostunut kirjoittamaan myös lapsille. Siitä se lähti.

– Olen runsas ihminen. Siksi runokirjakin levittäytyy moneen suuntaan. Haluan, että lapset oppivat runoista. Kun runoilen vaikkapa kasveista tai hyönteisistä, toivon että se saa lapset kiinnostumaan niistä ja hakemaan lisätietoa.

Hän haluaa rohkaista lapsia sekä lukemaan että kirjoittamaan runoja, ettei kukaan sanoisi "en osaa".

Runoista voi nauttia monella tavalla. Lukija tai kuulija voi antautua runon tunnelman tai rytmin vietäväksi ja antaa mielikuvituksen laukata tulkinnassa.

– Lasten fiksuudelle pitää antaa tilaa.

Kirjoittamisen alkuun pääseminen on osin mystiikkaa. Leena Sainio voi aloittaa sanaparista tai säkeestä.

– Joskus näen tai koen jotain sellaista, josta alkaa syntyä runo. Se ei kuitenkaan synny yhdellä istumalla, sitä pitää kypsytellä.

Sainio kehottaa lukemaan runot useampaan kertaan, koska siitä oivaltaa joka lukukerralla aina pikkuisen lisää.

– Runossa on monta kerrosta, kuten sipulissa.

Tällä hetkellä Leena Sainion ajatukset pyörivät laulun opettamisessa ja kirjoittamisessa. Hän haaveilee siitä, että kirjoittamisesta tulee hänelle eläkeläisenä uusi ammatti.

– Laulujen sanat ovat olleet minulle aina tärkeitä, klassista laulua Espoon musiikkiopistossa opettava Sainio sanoo.

– Kun laulaja ymmärtää mitä hän laulaa, tulkinta saa aivan uusia sävyjä.

Rapuooppera oli työn alla noin puolitoista vuotta.

Nimiruno ei itse asiassa ole runo lainkaan, vaan pienen oopperan libretto.

– Kaksi Espoon musiikkiopiston säveltämisen opiskelijaa säveltää opettajansa Riikka Talvitien johdolla musiikkia Rapuoopperaan,

– Ajatuksena on koota lauluoppilaita, muskarilaisia, lapsikuorolaisia ja rytmiikkaryhmäläisiä esittämään Rapuooppera. Jospa sen voisi toteuttaa syyskaudella.