Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuljettaja avasi vauhdissa kuljettajan puoleista ovea, jotta näkisi ulos" – Poliisi julkaisi varoittavat esimerkit viime päivinä sakottamistaan igluautoista

Igluautoja näkyy tiedottamisesta huolimatta edelleen liikenteessä. Perjantaina julkaistussa tiedotteessa Helsingin poliisi kertoo tavanneensa viime päivinä liikenteestä useita kuljettajia, jotka eivät ole nähneet kunnolla ulos autostaan.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi tänään maanantaina saaneensa viestiä, että igluautoja näkyy jopa päiväkodin pihalta:

– Monista autoista ei näkisi aikuista saati sitten lasta, Pasterstein sanoo.

Jos autoa ei puhdista kunnolla lumesta ja jäästä, seurauksena voi olla liikenneturvallisuuden vaarantamisesta liikennevirhemaksu tai päiväsakko. Jos poliisi katsoo, että kyse on vakavasta piittaamattomuudesta, voi mennä ajokorttikin hyllylle. Poliisi voi myös kirjata rikosilmoituksen.

Poliisi on julkaissut kuvia esimerkeistä, joista ei todellakaan pidä ottaa mallia kuin varoittavassa mielessä.

Esimerkiksi 3. helmikuuta poliisia vastaan ajoi Kontulassa auto, josta oli hädin tuskin putsattu pieni kurkistusaukko kuskille.

– Kirkkaan auringonpaisteen vuoksi auton kuljettaja avasi vauhdissa kuljettajan puoleista ovea, jotta näkisi ulos. Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi siihen, että oli vain nopeasti ajamassa kauppaan. Kuljettaja oli lisäksi ajokiellossa toistuvien liikennerikosten vuoksi, poliisi kirjoittaa.

Auto ajoi poliisin mukaan alueella, jolla on kouluja ja päiväkoteja. Tapahtuma-aikaan liikenteessä oli paljon autoja ja jalankulkijoita. Olosuhteet huomioon ottaen poliisi katsoi teon ylittäneen perusmuotoisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen tai vakavan piittaamattomuuden ja kirjoitti rikosilmoituksen.

Samana päivänä poliisi yhytti liikenteestä Meilahdessa auton, jonka paksuun lumikerrokseen oli pyyhitty tuulilasin kokoinen aukko.

– Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi oletukseensa, että lumet olisivat pudonneet pois ajon aikana. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 12 päiväsakkoa, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että lasien ja peilien puhdistamisen lisäksi lumi tulee poistaa auton katolta, ettei lumimassa rysähdä auton tuulilasille jarrutettaessa.

–Ajoneuvossa on syytä olla talvikelillä mukana tuulilasin jäänpoistoväline eli kaavin tai harja. Auton sisätilalämmitin on hyvä väline lasien kirkkaana pitämiseksi tai peite, jolla voi suojata auton laseja lumelta ja jäältä, Dennis Pasterstein neuvoo tiedotteessa.

Pelkkä lumen pyyhkiminen autosta ei riitä. Tästä sai muistutuksen autoilija, jonka poliisi pysäytti 4. helmikuuta Malmilla. Lunta ei auton päällä ollut, mutta tuulilasi oli niin huurtunut, että läpi ei juuri näkynyt.

– Kuljettaja myönsi virheensä. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 10 päiväsakkoa.