Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona näkyy yllättävän vähän Länsi-Uudenmaan velkaneuvonnassa – "Lainojen lyhennysvapaat auttaneet työttömyysjakson yli"

Rahankäyttö: Lainojen lyhennysvapaat ovat auttaneet monet taloudet työttömyysjakson yli, arvioidaan talous- ja velkaneuvonnassa.

Koronan vaikutukset näkyvät läntisen Uudenmaan velkaneuvonnassa yllättävän vähän.

Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yksikkövastaava Aulikki Pentikäinen sanoo, että neuvoja hakevat nyt ne, joiden talous oli veitsenterällä jo ennen pandemian alkua.

– Koko talous- ja velkaneuvonta-alaa huolettaa nyt se, mitä jatkossa tulee eteen. Onko tämä tyyntä myrskyn edellä, Aulikki Pentikäinen miettii.

Hän arvelee, että lainojen lyhennysvapaat ovat auttaneet monet taloudet työttömyysjakson yli. Joku on saattanut ottaa uutta luottoakin.

Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimiston alueella neuvontaan tuli Pentikäisen mukaan viime vuonna noin 1 600 uutta asiakasta.

– Ongelmat ovat esimerkiksi Lohjalla ja Espoossa erilaisia, koska kulurakenteet ovat erilaisia. Lohjalla auto on usein välttämätön pitkien työmatkojen takia.

Talous- ja velkaneuvontaan hakeutuvalla on paljon lainoja, kulutusluottoja ja maksamattomia laskuja.

– Kun lähdemme listaamaan velkoja, listassa saattaa olla niitä yli sata. Siinä on mukana maksamattomia terveyskeskusmaksujakin.

– Tänne tulevalla asiakkaalla on velkaa satasista miljooniin, tyypillisellä asiakkaalla velkaa on muutama kymmenen tuhatta euroa.

Joku on maksanut velkojaan jo kymmenen vuotta, mutta velka lyhenee hitaasti, koska perintäkulut ovat niin suuret.

Muutama vuosi sitten asiakkaalla saattoi olla satoja pikavippejä. Nyt pikavippejä on vähemmän, mutta ne ovat suurempia luottoja. Tämä johtuu Pentikäisen mukaan siitä, että alle 2000 euron suuruiset pikavipit eivät nykyään ole kannattavaa bisnestä.

Velkaantumisen taustalla voivat olla työttömyys, sairaus, avioero, läheisten tukeminen taloudellisesti tai se, että kulutustaso on omaan tulotasoon nähden liian suuri.

– Lasten harrastukset ovat kalliita ja nekin voivat johtaa velkaantumiseen. Harrastuksia kustannetaan velkarahalla, jotta lapset eivät saa sosiaalista stigmaa. Kun harrastuksen ympärille on muodostunut lapselle tärkeä yhteisö, on raakaa sanoa lapselle, että harrastaminen loppuu nyt.

Pentikäinen muistuttaa, että kuka tahansa voi ylivelkaantua. Se ei katso ikää, sukupuolta tai asemaa. Ylivelkaantumiseen voi johtaa vaikkapa epäonninen asuntokauppa tai vesivahinko.

– Ihminen suunnittelee elämänsä niin, että työ, parisuhde ja terveys säilyvät, mutta ei aina käy niin, Aulikki Pentikäinen muistuttaa.

Talous- ja velkaneuvontaan hakeudutaan usein siinä vaiheessa, kun seinä on tullut vastaan eli luottotiedot ovat menossa tai ulosotto on alkamassa. Neuvonnassa lähdetään liikkeelle velkatilanteen kartoittamisesta.

Velkajärjestelylaissa luetellaan velkajärjestelyyn pääsyn edellytykset ja esteet. Järjestelyyn ei heti pääse, jos velanotto on ollut piittaamatonta tai velallinen on pakoillut ulosottomiestä.

–  Velkajärjestely kestää 3–5 vuotta. Yksin asuvalle ihmiselle pitää jäädä elinkustannuksiin tuloista 17,90 euroa päivässä. Sen pitää riittää ruokaan ja muuhun välttämättömään, kuten puhelinkuluihin. Se vaatii äärettömän tiukkaa taloudenpitoa.

Läntisen Uudenmaan talous- ja velkaneuvojat toimivat Espoossa, Kirkkonummella, Vihdissä, Lohjalla ja Karkkilassa.