USU: Valtaosa suomalaisista pelkää ääri-islamia tai -oikeistoa

Kuvituskuva. Arkisto/ Jussi Vehkasalo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Seitsemän kymmenestä suomalaisesta pelkää ääri-islamia, -oikeistoa tai molempia, selviää Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Ääri-islamia vastaa pelkäävänsä 25, äärioikeistoa 17 ja kumpaakin 28 prosenttia kansasta. Neljännes ei pelkää kumpaakaan.

Peräti kolmannes miehistä kertoi pelkäävänsä nimenomaan ääri-islamia. Naisissa oli enemmän heitä, jotka kertoivat pelkäävänsä sekä ääri-islamia että äärioikeistoa.

. Uutissuomalainen

Puoluekannan perusteella selvästi eniten terrorismin pelkoa kokevat perussuomalaisten kannattajat. Heistä kolme neljästä kertoi pelkäävänsä ääri-islamia. Seuraavaksi eniten pelkoa kokivat vasemmistoliiton kannattajat – heistä puolet tunsi pelkoa äärioikeistolaista terrorismia kohtaan.

Myös koulutustausta heijastuu vastauksiin, kertoo Uutissuomalainen. Mitä enemmän ihminen on kouluttautunut, sitä vähemmän hän pelkää ääri-islamia. Äärioikeiston osalta tilanne on päinvastainen, mitä korkeampi koulutus, sitä enemmän henkilö pelkää äärioikeistoa.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen pitää pelkääjien osuutta kansasta yllättävän suurena.

– Suomihan on terroristisen väkivallan todellinen periferiamaa: meillä ei ole päivittäistä toimintaa. Tulokset kertovat kuitenkin, että terrorismi on aito pelon aihe, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Suojelupoliisista ei kommentoida suomalaisten pelkoja eikä avata Uutissuomalaiselle sitä, kuinka suuri syy ihmisillä on pelätä ääri-islamia tai -oikeistoa. Supo on aiemmin kertonut, että uhka on asteikolla 1–4 tasolla 2.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut