Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peruskouluissa reilussa puolessa vuodessa 208 koronatartuntaa, lukioissa 9 – Espoo haluaisi toisen asteen takaisin lähiopetukseen

Korona: Maskeja kuluu Espoon kouluissa noin 200 000 viikossa.

Espoon peruskouluissa on ollut elokuussa alkaneen syyslukukauden alusta lähtien 208 koronavirustartunnan saanutta. Perusopetuksessa on ollut kaikkiaan 5 488 karanteenia. Lukioissa tartunnan saaneita on ollut samalla ajanjaksolla yhdeksän ja karanteenissa 287.

Espoossa on noin 33 000 peruskoululaista ja 6 000 lukiolaista.

– Viime aikoina koronatapauksia ja -altistumisia on taas ollut enemmän, kertoo sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Elokuun alun jälkeen Espoon peruskouluissa on ollut 57 varmaa tai todennäköistä jatkotartuntaa. Toisen asteen oppilaitoksissa määrä on 17. Jos on altistunut koulussa ja sairastuu muutaman päivän kuluessa eikä ole tiedossa muita tartunnanlähteitä, tartunta tilastoidaan jatkotartuntana.

Vaikka luokkaympäristön voisi kuvitella olevan otollinen jatkotartunnoille, niitä on valtakunnallisestikin ollut vain vähän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kunnilta keräämän tiedon mukaan peruskouluissa altistuneista oppilaista 1,1 prosenttia on saanut jatkotartunnan tarkasteltaessa tilannetta syyslukukauden alkamisesta tammikuun 11. päivään mennessä. Peruskoulujen henkilökunnasta jatkotartunnan on saanut valtakunnallisesti 1,4 prosenttia altistuneista. Aikuisten tartunnat ovat THL:n mukaan pääosin peräisin kouluyhteisön toiselta aikuiselta.

– Tutkijat ja lääkärit sanovat, että tartuntariski on kouluissa altistumisen jälkeen pienempi kuin muissa altistumistilanteissa, toteaa Rinta-aho.

Hän muistuttaa kuitenkin varotoimien tärkeydestä.

– Korkeakouluopiskelijoiden kohdalla on nähty, että virus saattaa levitä kulovalkean tavoin.

Yläkouluissa ja alakoulun 6.-luokilla on käytössä maskit. Espoo on varannut kullekin oppilaalle neljä kirurgista maskia per päivä. Päivässä niiden kulutus on runsaat 40 000 kappaletta ja viikossa yli 200 000.

Viime aikojen uusi ilmiö ovat isot altistumiset, joita on tapahtunut Tiistilän koulussa Matinkylässä ja Espoon kansainvälisessä koulussa Suurpellossa.

– Sama ilmiö on ollut nähtävissä Vantaalla ja Helsingissä, Rinta-aho toteaa.

Tiistilän koulun vuosiluokat 7–10 ovat olleet etäopetuksessa kaksi viikkoa. Oppilaat palaavat lähiopetukseen torstaina. Kansainvälisen koulun vuosiluokat 4–9 ovat etäopetuksessa 17. helmikuuta saakka.

Sekä Tiistilän että kansainvälisen koulun osalta selvitetään virusmuunnoksen mahdollisuutta. Näytteet on lähetetty sekvensointiin, jonka perusteella selviää, onko kyse virusmuunnoksen aiheuttamista koronatartunnoista.

Viime viikolla Espoo tiedotti koronatartunnoista kymmenessä espoolaiskoulussa. Karanteenissa niiden jäljiltä oli noin 700 oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa. Luvuissa eivät ole mukana Espoon kansainvälisen koulun tartunnan saaneet ja altistuneet.

Toisen asteen koulutus, eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat etäopetuksessa.

– Nuorten jaksaminen alkaa olla ihan lopussa. Etäopetuksen haitat alkavat olla suuremmat kuin hyödyt. Yhä kasvava ilmiö on se, että opinnot viivästyvät tai jopa keskeytyvät, sanoo Rinta-aho.

– Olemme Helsingin ja Vantaan kanssa sillä linjalla, että toisen asteen oppilaiden pitää päästä palaamaan lähiopetukseen. Toivomme, että se tapahtuisi heti hiihtoloman jälkeen. Olemme vieneet tästä tietoa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmään, joka päättää asiasta.

Juttua muokattu ke 10.2. klo 11.24. Korjattu tieto, että Espoon kouluissa ei olisi ollut lainkaan jatkotartuntoja.

Ke 10.2. klo 12.15 lisätty jatkotartuntojen määrä Espoon peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.