Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumitulva on kiristänyt espoolaisten hermoja ja kaupungille sataa nyt palautetta ennätystahtia – "Aurauskoneen kimppuun jopa käyty lapiolla"

Lumi: Talvikunnossapidosta on tullut ennätysmäärä palautetta kaupunkilaisilta.

Espoon talvikunnossapitoon on tammikuun lumimyräkästä lähtien satanut ennätysmäärä palauttetta kaupunkilaisilta. Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelupäällikkö Jaana Junkkari kertoo, että palautetta tulee kaikista kanavista: puhelimitse, somessa, sähköpostilla ja palautejärjestelmän kautta.

– Palautteita on alkuvuoden aikana tullut lähes 5 000. Määrä on aivan poikkeuksellista. Viimeksi vähän vastaavaa koettiin lumisina talvina 2011–2012, Junkkari muistelee.

Valtaosa palautteesta on Junkkarin mukaan asiallista. Pahimmillaan asiakaspalvelu ja kunnossapito ovat kuitenkin joutuneet ottamaan vastaan huutamista, kiroilua ja uhkauksia.

– Kentällä ihmiset ovat jopa käyneet aurauskoneen kimppuun lapiolla. Tänä talvena näin on käynyt kerran, ja tapauksia on myös aiemmilta vuosilta, Junkkari sanoo.

Kaupunkilaisten hermot ovat Junkkarin mukaan kiristyneet erityisesti viime aikoina, kun runsasluminen tilanne on pitkittynyt.

Runsaan lumentulon lisäksi talvikunnossapidon tilannetta on hankaloittanut se, että kalustossa ja henkilössä on ollut ajoittain vajetta.

– Yhdestä tiepiiristä on saattanut puuttua yksiköitä esimerkiksi konerikon tai sairastumisten vuoksi. Kun yksiköitä puuttuu vaikkapa 1–3, se näkyy heti kentällä emmekä pysty auraamaan niin nopeasti kuin olisi tarve, Junkkari toteaa.

Espoon aurauskaluston määrä on Junkkarin mukaan noin sata konetta. Määrä riittää Junkkarin mukaan lakisääteiseen kunnossapitoon normaalina talvina.

– Piikkeihin, joissa lunta tulee valtavia määriä kerralla, ei mitenkään pystytä vastaamaan. Lakikaan ei velvoita kuntia varautumaan tällaisten mukaan, Junkkari sanoo.

Viime aikoina muassa somessa on ihmetelty kadunvarsinen lumikasoja, jotka peittävät näkyvyyttä tai hautaavat alleen suojatiemerkkejä. Palautetta on tullut myös siitä, että paikoin esimerkiksi kevyen liikenteen väyliä on aurattu vain toiselta puolelta katua.

– Lunta on nyt niin paljon, että joudumme tilapäisesti toimimaan näin. Auratessa lunta ei ehditä siirtämään. Kun väylät on saatu auki, sen jälkeen tehdään viimeistely pienemmällä koneella. Silloin katsotaan suojateitä ja poistetaan näköesteitä. Tämä voi kuitenkin säästä riippuen kestää päiviä tai viikkoja, Junkkari selvittää.

Ongelma on myös se, että monesta taloyhtiöstä ja omakotitalon pihasta lumet on tuotu katualueelle. Tästä seuraa se, että kadut kaventuvat ja jalkakäytävä on täynnä lunta. Kunnossapito on Junkkarin mukaan jakanut kymmeniä viestejä postilaatikoihin, että kadulle ei saa lunta tuoda.

Junkkari toivoo, että kaikilla riittäisi nyt kärsivällisyyttä lumen kanssa.

– Kentällä ollaan hirveän väsyneitä. Työnjohto on tehnyt viikkoja pitkää päivää lyhyillä yöunilla. Pahimpina hetkinä auraajilla on ylityöt tapissa ja 13 tunnin työpäiviä.

Lue myös:

Espoon yli 350 000 euron lumensulatuskone pääsi töihin: Siirrettävä härveli ahmii tunnissa jopa 12 kuorma-auton lavallista lunta

Talvet vaihtelevat, mutta Espoo varautuu joka vuosi auraukseen samalla tavalla – "Miehet ovat valmiina marraskuusta maaliskuuhun"