Omnia mukana ruokaprinttereiden kehityshankkeessa – tulostettua ruokaa käytetään suklaisten konditoriaherkkujen valmistamisessa

Omniaan on hankittu kaksi 3D-ruokaprintteriä. Ruokaprintterin taustalla on espoolainen start up -yritys Mehta Heino Industries oy. Kati Laszka

Heli Koivuniemi

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on mukana ruokaprinttereiden kehityshankkeessa, jota varten Omniaan on hankittu kaksi 3D-ruokaprintteriä.

– Maailma muuttuu ja on tärkeää, että ravintola-alan opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua uusiin tekniikoihin ja tulevaisuuden tapoihin valmistaa ruokaa, toteaa lehtori Oona Haapakorpi.

Syksyn 2020 aikana printterin toimivuutta testailtiin opettaja Jouko Madetojan johdolla.

Omnia käynnisti vuoden alussa leipuri-, kondiittori- ja kokkiopiskelijoille uuden tutkinnonosan: 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa. Koronarajoitusten hellitettyä opiskelijat pääsevät opiskelemaan aihetta täysimittaisesti.

Ruokaprintterin taustalla on espoolainen start up -yritys Mehta Heino Industries oy. Laitteita on käytössä myös Hima & Sali -ravintolassa Kaapelitehtaalla ja lohjalaisessa Pink Lemon konditoriassa.

Kondiittorimestari Kati Koskisen tulostama suklainen jälkiruoka kuvattiin ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten Aromi-lehden 10/20-kanteen. Kansi valittiin Aikakausmedian järjestämän Edit-kilpailun voittajaehdokkaiden joukkoon.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkikaan helmikuun ajan täällä.

Aromi-lehden jutun voit lukea täällä.

Aromi-lehti ja Länsiväylä ovat osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Tiesitkö?

3D-suklaatulostin

Ruokaa voi tulostaa siinä missä muoviakin eli fyysiseksi, kolmiulotteiseksi esineeksi.

Monimutkaisen ja yksityiskohtaisen ruuan valmistamiseen käytetään ammattikeittiöissä tulevaisuudessa yhä enemmän 3D-printtausteknologiaa.

Raaka-aineena tulostimet käyttävät pastatyyppisiä ainesosia kuten suklaata, sokeria, voita, tuorejuustoa tai erilaisia pyreitä.

Vaativaan ammattikeittiökäyttöön kehitetty teollisen tason 3D-tulostin, jonka on

rakentanut start up -yritys Mehta Heino Industries oy.

Hyödyntää MHI3D-tulostimen valmistustekniikkaa ja ohjelmistoteknologiaa.

Tulostus tapahtuu suljetussa tilassa.

Tulostimen suutin on elintarvikehyväksyttyä ruostumatonta terästä tai pinnoitettua kuparia.

Metallisessa sylinterissä on lämmitin, joka varmistaa tasaisen ja tarkan sekä säädettävissä olevan lämpötilan sylinterin sisälle.

Koneen sisäänrakennettu tuuletus mahdollistaa suklaan tulostamisen tasaisella laadulla.

Täytettävään sylinteriin mahtuu 75 grammaa suklaata latausta kohti.

Tulostuksen korkeus maksimissaan 10 senttiä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut