Suomen suurin lumipiirros syntyi espoolaiselle gofkentälle tietokoneen, pitkien narujen ja 12 tamppaajan avulla – "Tämä on piirtämistä isolla skaalalla", sanoo piirroksen suunnitellut Janne Pyykkö

Geometria: Golfkentälle tampatun piirroksen koko komeus näkyy parhaiten ilmasta. Lumipiirros säilyy seuraavaan lumisateeseen.

Lintuna isot geometriset kuviot näkisi paremmin. Löfkullan golfkentällä on nyt Suomen suurin lumipiirros. Sen halkaisija on 160 metriä.

Espoolainen retkeilijä ja it-konsultti Janne Pyykkö on suunnitellut lumipiirroksen ja ohjeistanut sen tamppaajat. Työ tehtiin viime viikon lauantaina ja sunnuntaina.

– Lumipiirros näkyy seuraavaan lumisateeseen saakka. Viimeistään se katoaa keväällä, Pyykkö sanoo.

Hän on tehnyt lumipiirroksia jo monen vuoden ajan. Pyykkö kehitti omaa systeemiään ja laati aiheesta oppaan kolme vuotta sitten. Silloin hän antoi asialle suomenkieliseksi nimeksi lumipiirros.

– Tämä on piirtämistä isolla skaalalla. Tykkään kaikesta visuaalisuudesta.

– Aloita lumipiirroksen suunnittelun tietokoneella. Itse tamppaus tehdään parityöskentelynä. Löfkullassa käytössä olivat 10 ja 15 metriä pitkät narut. Tämä on geometrian hyväksikäyttöä, kun toinen on paikallaan ja toinen pyörii narun päässä eri kohdissa, kivenlahtelainen selvittää.

Tämän piti olla vasta harjoitus.

Janne Pyykkö

Viime viikonlopun teoksen luontiin Pyykkö kutsui porukkaa Facebookissa. Kaikkiaan lumipiirrosta loi 12 henkilöä, jotka eivät tunteneet toisiaan ennestään. Lauantaina ja sunnuntaina golfkentällä häärivät eri ihmiset. Pyykkö piirsi kaikille kartat ja käveli linjat kentälle.

– Haluan asettaa itselleni haasteita. Iso kuva oli jo sinällään visuaalinen haaste. Sen lisäksi sen tekemiseen tarvittiin monia ihmisiä. Mietin osaanko innostaa heitä tähän, mies kertoo.

Pyykkö paljastaa ajatelleensa etukäteen, että hieno iso kuva tehdään vasta myöhemmin. Tämän piti olla siihen vasta harjoitus.

– Uutta isoa ei nyt tarvitsekaan tehdä, tämä meni niin hyvin. Jatkossa tehdään pienempiä ja hienostuneempia. Palaan tietsikan ääreen suunnittelemaan.

Pyykkö tuumii, että hänelle ja muille tekijöille kuva eli valmis lumipiirros on se palkinto.

Hän kokee, että jos lumipiirros olisi mennyt pieleen, olisi sekin ollut palkinto. Siitäkin olisi voinut oppia jotain seuraavaa kertaa varten.

– Olen ihminen, joka haluaa oppia uutta ja antaa itselle vaikeita tehtäviä. Itseni haastaminen innostaa minua. Haluan myös tehdä asioita, joita muut eivät tee.

Pyykkö vähän harmittelee maamme tasaisuutta. Lumipiirrosta pitäisi päästä katsomaan ylhäältä.

Aikaisemmin hän on tehnyt lumipiirroksia Nuuksiossa järven jäälle. Siellä piirroksia on voinut katsella viereiseltä jyrkänteeltä.

– Seuraava lumipiirros syntyy Gumbölen tai Espoon golfkentälle. Yksi vaihtoehto on myös Löfkullan golfkenttä. Siellä on ison piirroksen lähellä vielä tilaa, Pyykkö pohdiskelee.

Pyykön mukaan parhaita paikkoja tehdä lumipiirroksia ovat järvien jäät ja golfkentät.

Nyt Löfkulla valikoitui paikaksi, koska sinne tamppaajien oli helpompi saapua kuin Nuuksion järven jäälle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut