Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatauko on vienyt alle 20-vuotiaita harrastajia espoolaisseuroista, kato käynyt varsinkin kiekko- ja ringettekouluissa

Kaikki alle 20-vuotiaat eivät ole palanneet harrastamaan, kun liikunnan sisäharjoittelu tuli taas mahdolliseksi Espoon kaupungin tiloissa helmikuun alusta lähtien. Sisäharjoittelu oli kiellettynä kahden kuukauden ajan.

Kaikkiaan koronan aiheuttama muutos harrastamisessa näkyy suurimmin kiekko- ja ringettekouluissa eli kaikkein nuorimmissa lapsissa.

Kiekko-Espoon toiminnanjohtaja Niko Merikanto arvioi, että yhteensä kouluissa tulee olemaan 200–300 osallistujaa vähemmän kuin edellisellä kaudella.

– Ringette- ja kiekkokoulut lopetettiin marraskuun lopussa ja ne alkoivat juuri uudestaan. Nyt junnut tuodaan kaikki varusteet päällä ja luistimetkin jalassa hallien ulko-oville eikä vanhemmilla ole mitään asiaa hallin sisälle.

Merikanto pitää todella tärkeänä, että lapset ja nuoret pääsivät taas harrastamaan. Harjoituksissa ei kuitenkaan pelata.

– Minulla on huoli siitä, että lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän. Harrastamisen jatkuminen on tärkeää senkin vuoksi.

Oli hankala motivoida koripalloilijoita lumihangessa.

Anne Eklund

– Rajoitukset ovat tiukat ja aiheuttavat meille järjestelyjä, mutta toivottavasti pääsemme kuitenkin jatkamaan kautta edes tällä tavalla, Merikanto sanoo.

Lopettaneita kiekkoilijoita ja ringeten pelaajia Kiekko-Espoossa on yhteensä joitakin kymmeniä.

– Tuo ei ole suuri määrä, koska meillä on kaikkiaan noin 2 700 harrastajaa, Merikanto sanoo.

Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund on juuri laskenut viimeisen kahden kuukauden aikana lopettaneiden määriä.

– Lopettaneita on noin kahdeksan prosenttia. Sen lisäksi tauolle on jäänyt viisi prosenttia harrastajista. He jättävät harjoittelun väliin siihen asti, kunnes päästään entisenlaiseen harjoitteluun, johon kuuluu myös pelaaminen, Eklund selvittää.

– Lisäksi maksuhelpotusten hakeminen on lisääntynyt, toiminnanjohtaja jatkaa.

Harrastajakato on näkynyt 12-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäluokissa. Vähemmän liikkuvat ja ei niin tavoitteellisesti harrastavat ovat lopettaneet.

Erityisesti vanhemmissa harrasteryhmissä, joissa koripalloilijoilla on ikää 14-vuodesta ylöspäin, kato näkyy selvimmin.

– Heitä ei niin innosta yksilöharjoittelu, vaan he haluaisivat päästä pelaamaan ja pitämään yhdessä hauskaa koriskentällä, Eklund arvelee lopettamissyyksi.

Eklundkin pitää todella hyvänä sitä, että nyt on päästy sisälle harjoittelemaan, vaikkei nyt voida vetää pelinomaisia harjoituksia.

– Oli hankala motivoida koripalloilijoita lumihangessa. Kaikkein nuorimpien kanssa se sujui helpoimmin.

Tapiolan Hongan nuorimmissa harrastajissa ei olekaan Eklundin mukaan näkynyt katoa. Heitä tuli viime syksynä hyvin mukaan toimintaan eikä heidän innostuksensa ole laantunut.

Olarin Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Linda Bergström kertoo, että seuran jäsenmäärä on tippunut 11 prosenttia vuoden takaisesta. Silloin jäseniä oli noin 2 300.

Hän arvelee, että korona on suurin selittävä tekijä muutokseen.

– Osa lähti jo viime keväänä. Vaikka syksyllä pystyimme aloittamaan toiminnan sisätiloissa, ilmassa oli yleistä varovaisuutta. Sen vuoksi harrastajia ei ollut niin paljoa kuin aikaisemmin.

Ne lapset ja nuoret, jotka ovat tulleet seuraan, ovat pysyneet hyvin.

– On hienoa, että nyt lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan varsinaista lajiaan sisätiloissa sen jälkeen, kun meillä oli harjoituksia vain ulkona ja etänä.