Espoo saa ensi viikoksi liki 1 500 koronarokotetta vähemmän kuin piti – "Haasteellista, että luvatut määrät eivät toteudu"

Toteutuneet rokotemäärät ovat jääneet usein pienemmiksi kuin mitä alun perin on luvattu. Anton Soinne
Johanna Halava

Johanna Halava

Vielä alkuviikosta Espooseen odotettiin ensi viikoksi 4 200 koronavirusrokotetta. Nyt määrä on kutistunut 2 750 rokotteeseen.

– Tilanteen tekee haasteelliseksi se, että luvatut rokotemäärät eivät toteudu, vaan saamme rokotteita vähemmän kuin alun perin on luvattu, toteaa Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn.

Taustasyy on se, että koko maahan on tullut vähemmän rokotteita kuin on luvattu.

Tällä viikolla Espooseen on saatu ensimmäinen tuhannen rokotteen erä Astra Zenecan rokotetta, jota ei Suomessa ainakaan toistaiseksi suositella annettavaksi yli 70-vuotiaille. Tähän mennessä Espoo on saanut pelkästään Pfizerin rokotetta.

Viikolle 8 Espooseen odotetaan 2 340 rokotetta.

Rokotusvuorossa ovat tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa, joilla on omaishoidontuen päätös. Myös samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat voivat varata ajan.

Koska Astra Zenecan rokotetta ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti anneta yli 70-vuotiaille, samaan aikaan iäkkäiden kanssa rokotetaan myös 65–69-vuotiaita, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Tämänhetkisen arvion mukaan 75–79-vuotiaat voidaan kutsua rokotukseen maaliskuun puolivälissä.

Ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana oli Espoossa torstaina 151. Luku on ollut 150 molemmin puolin viime viikkoina.

– Tilanne on odottava. Tapauksia on paljon ja liikkeellä on myös ärhäkämmin tarttuvaa virusmuunnosta, joten varovaisuuteen on syytä, Svahn huomauttaa.

Maanantain jälkeen Espoossa on todettu yksi koronavirustaudin aiheuttama kuolema. Kaikkiaan koronavirustautiin on kuollut 59 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.

Torstaihin mennessä Espoossa oli todettu 5 011 koronatapausta. Luvussa ovat mukana myös jo taudista parantuneet.

Virusvariantteja Espoossa on todettu yhteensä 17, joista 15 on brittimuunnosta ja kaksi eteläafrikkalaista muunnosta. Virusvarianttitapauksia saattaa todellisuudessa olla enemmänkin, sillä kaikkien sekvensointiin lähetettyjen näytteiden tulokset eivät ole tulleet.

Esimerkiksi Tiistilän koulussa ja Espoon kansainvälisessä koulussa eli Espoo International Schoolissa on ollut epäilys herkemmin tarttuvasta virusmuunnoksesta, mutta sekvensoinnin tuloksia ei ole edelleenkään saatu. Epäily virusmuunnoksesta perustuu koronavirustesteissä havaittuun S-geenin puutokseen. Sekvensoimalla selviää, onko kyse virusmuunnoksesta vai ei.

13.2. kello 12.45 juttuun korjattu, ettei Astra Zenecan rokotetta suositella annettavaksi yli 70-vuotiaille. 15.2.2021 klo 15.30 korjattu, että Espoo saanut vain Pfizerin rokotetta. Aiemmin jutussa mainittiin myös Biontechin rokote.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut