Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisnuoren lukio venyy etäopetuksen vuoksi yli kolmeen vuoteen – "Voin tehdä tuntien aikana kaikkea sekalaista"

Opiskelu: Monella taholla toivotaan nyt paluuta lähiopetukseen. Espoolaisvaltuutetut ryhtyivät ajamaan asiaa somessa.

Etäopetuksen seurauksista huolestuneet ihmiset ovat perustamassa Koulut on pidettävä auki -Facebook-ryhmää. Keskustelun alullepanijat kaupunginvaltuutettu Mari Anthoni (vihr) ja varavaltuutettu Johanna Lähde (kok) haluavat vedota koronakoordinaatioryhmään ja päättäjiin toisen asteen oppilaitosten palauttamiseksi pikaisesti lähiopetukseen.

– Oppimistulokset ovat heikentyneet järkyttävästi. En syytä opettajia, he tekevät hyvää työtä, sanoo Mari Anthoni, joka on itsekin lukiolaisen äiti.

Anthoni korostaa, että he eivät väheksy koronaa, mutta on todella suuri vaara siihen, että rajoitustoimet ovat kansanterveydellisesti tuhoisampia kuin korona.

Anthonin mukaan päättäjät eivät ymmärrä, kuinka katastrofaaliset vaikutukset etäopiskelulla on myös nuorten jaksamiselle ja mielenterveydelle.

– Jos nuorella on ollut entuudestaan ongelmia ja hän kärsii vaikkapa uupumuksesta tai syömishäiriöstä, tilanne räjähtää nyt käsiin.

– Kun rajoituksista on päätetty, lapsivaikutusten arviointia ei ole tehty. Myöskään nuorten mielipidettä ei ole kysytty.

Nuoret ovat pysyneet viikkoja ja kuukausia kiltisti kotona. Samaan aikaan aikuiset ovat bailanneet baareissa ja hiihtokeskuksissa.

– Samalla vuosikurssilla voi olla 17-vuotias nuori, joka ei pääse kouluun ja 18-vuotias nuori, joka pääsee baariin, Mari Anthoni hämmästelee.

Myös Espoon kaupungilla on herätty asiaan. Sivistystoimen johtaja Harri Rinta-ahon mukaan Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat sillä linjalla, että toisen asteen oppilaiden pitää päästä palaamaan lähiopetukseen.

– Toivomme, että se tapahtuisi heti hiihtoloman jälkeen, sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho totesi muutama päivä sitten.

– Nuorten jaksaminen alkaa olla ihan lopussa. Etäopetuksen haitat alkavat olla suuremmat kuin hyödyt. Yhä kasvava ilmiö on se, että opinnot viivästyvät tai jopa keskeytyvät, Rinta-aho totesi Länsiväylän haastattelussa keskiviikkona.

– Etäopiskelu on ollut vaikeampaa, koska esimerkiksi matemaattisissa aineissa ei saa samalla tavalla tukea kuin koulussa, yksi Haukilahden lukion opiskelija kommentoi.

Hän on huomannut, että etäopinnoissa on helppo jättää osallistumatta tunneille, esimerkiksi pahimmista aamutunneista voi nukkua ohi.

– Voin tehdä tuntien aikana kaikkea sekalaista, olla koneella, lukea kirjaa tai mennä ulos.

Hänen ylioppilaaksi valmistumista koskevat suunnitelmansa ovat pidentyneet kolmesta vuodesta kolmeen ja puoleen, ehkä neljään vuoteen.

– Tajusin, että muutamia pakollisia kursseja puuttuu. Ne jäivät huomaamatta ja ehkä se johtuu siitä, että kontakti opoon on ollut huonompi kuin koulussa.

– Kirjoitan keväällä kolme ainetta ja jatkan syksyllä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen haluaisin palata lähiopetukseen, mutta en ennen, koska haluaisin pysyä terveenä kirjoitusten ajan.

Tilanne on tuttu koko nuorisovaltuuston (nuva) uudelle puheenjohtajistolle. Puheenjohtaja Leevi Jantunen (Etelä-Tapiolan lukio) sekä varapuheenjohtajat Juho Virolainen (Kuninkaantien lukio) ja Niklas Salmela (Etu-Töölön lukio) istuvat etäopetuksessa kolmatta kuukautta.

– Lähtökohtaisesti ajattelemme kaikki lähiopetukseen palaamista opiskelun laatua edistävänä asiana. Tietenkin ymmärrämme vaakakupissa painavan myös pandemian leviämisen, mutta koemme pitkittyneen etäopetusjakson heikentävän suorituksia sekä vaikuttavan negatiivisesti monen oppilaan motivaatioon, kolmikko toteaa.

Nuvan puheenjohtajisto muistuttaa, että syyslukukauden aikana lukioissa ilmeni häviävän pieni osa Espoon tartunnoista. Lukiolaiset toimivat vastuullisesti ja pitivät huolta toisistaan.

– Lähiopetukseen siirtymisessä on edelleen omat riskinsä. Mikäli siihen siirrytään, on suositusten ja rajoitusten seurannan oltava erityisen tarkkaa, jotta voidaan pitää huolta kaikkien hyvinvoinnista.

Nuorisovaltuustossa on käyty keskustelua kannanoton kirjoittamisesta. Asiasta saadaan tarkempaa tietoa helmikuun yleiskokouksen yhteydessä.