"Malttakaa vielä" – koronatilanne on Espoossa vakaa, mutta vaara ei ole vielä ohi

Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoossa on maanantaihin mennessä rokotettu 8 680 ihmistä covid-19-tautia vastaan. Maanantaina aloitettiin riskiryhmien rokotukset.

Ensimmäisenä rokotteen saavat riskiryhmistä ne, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus ja jotka ovat syntyneet vuosina 1952–56.

Riskiryhmien rokotukset alkavat nuoremmista ikäryhmistä, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele Astra Zenecan rokotetta annettavaksi yli 70-vuotiaille.

Espooseen saadaan tällä hetkellä Pfizerin ja Astra Zenecan rokotteita. Modernan rokotetta ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole tulossa Espooseen lainkaan.

– Olemme hypänneet nuorempaan riskiryhmään, koska Astra Zenecan rokotetta ei suositella yli 70-vuotiaille. Espoo ei sooloile, vaan noudattaa THL:n ja Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän eli Krar:in ohjeistuksia. Krar arvioi rokotusjärjestystä koko ajan, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Viime torstaihin mennessä Espoossa oli todettu 5 011 koronatapausta. Viikonvaihteen kuluessa tapausmäärä on noussut 5 114:ään. Perjantaina uusia tartuntoja todettiin 40, lauantaina 23 ja sunnuntaina 16.

– Ilmaantuvuusluku on nyt 149 eli aavistuksen laskussa. Ilmaantuvuusluku on kolmisen viikkoa pysynyt noin 150:ssä, Svahn toteaa.

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa koronatautitapausten määrää 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden kuluessa.

Koronavirustautiin on kuollut yhteensä 59 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.

Ensi viikko on Espoossa koulujen talvilomaviikko, ja Sanna Svahn odottaa sitä hieman huolestuneena. Espoon tilanne vaikuttaa stabiililta, mutta Svahn muistuttaa, että koronaa on vielä paljon liikkeellä.

– Malttakaa vielä. Lomaviikollakin pitäisi välttää matkustamista ja pysyä pienissä porukoissa.

Tällä hetkellä covid-19-taudin torjunnan pullonkaula on virusvarianttien löytämisessä. Sekvensointiin lähetettyjen näytteiden tulokset tulevat hitaasti. Svahnin mukaan tilanteen kohentamisesta keskustellaan tällä viikolla.

Tautitapausten jäljitykseen Espoossa Svahn on tyytyväinen.

– Meillä on melkein sata ihmistä tekemässä koko ajan tartunnanjäljitystyötä.

Kun massarokotukset toivon mukaan pääsevät lähiaikoina kunnolla vauhtiin, rokotuksia pistämään palkataan muun muassa alan opiskelijoita ja eläkeläisiä. Myös yhteistyöstä kaupungin sopimuskumppanien kanssa on neuvoteltu.

Koronavirustilanne Espoossa -sivuston mukaan epidemian alusta alkaen koronavirustartuntoja on 10. helmikuuta mennessä todettu eniten Kanta-Espoon alueella, jossa tapauksia on ollut 661. Toiseksi eniten tartuntoja on ollut Kanta-Leppävaaran alueella. Siellä 648 tartuntaan sisältyy Nihtisillan vastaanottokeskuksen noin sata tautitapausta keväältä 2020. Seuraavaksi eniten, 498 tautitapausta, on todettu Matinkylän alueella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut