Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpyörien suosio näkyy myös niiden varkauksissa – Poliisi: "Selvästi kasvava trendi"

Suomessa varastettiin poliisin tilastojen mukaan yli tuhat sähköpyörää viime vuonna. Myös muiden pyörien varkaudet lisääntyivät samaan aikaan.

Koronaepidemia on siivittänyt pyöräilyn suosion nousua. Polkupyörien myynti kasvoi urheilukaupoissa noin kolmanneksen, ja myös sähköavusteiset pyörät löivät viimein läpi.

Lisääntyvä pyöräily heijastuu myös varkaustilastoihin, tiedottaa vakuutuskonserni LähiTapiola. Tänäkin vuonna poliisille on ilmoitettu jo satoja pyörä- ja useita kymmeniä sähköpyörien varkauksia.

Poliisihallituksen tuoreen tilaston mukaan viime vuonna varastettiin noin 15 prosenttia enemmän polkupyöriä kuin edellisvuonna ja sähköpyörissä varkauksien kasvu oli jopa 66 prosenttia.

Kaikkiaan poliisille ilmoitettiin viime vuonna runsaasta 23 700 varastetusta pyörästä, joista 1 061 oli sähköpyöriä.

Käytännössä siis noin joka 22. viime vuonna varastetuksi ilmoitettu pyörä oli sähköpolkupyörä.

– Vaikka sähköpyörävarkaudet ovat vielä varsin pieni osa kaikista varkauksista, ovat ne selvästi kasvava trendi. Sähköpyörien kohdalla rahalliset menetykset voivat myös nousta aiempaa suuremmiksi, jos pyörää ei saada omistajalleen takaisin, sanoo LähiTapiolan tiedotteessa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen.

Poliisin tietoon tulleissa sähköpyörävarkauksissa pyörien arvo on Pöyhösen mukaan vaihdellut noin 800 eurosta 4 000 euroon.

Sama kehitys näkyy vakuutusyhtiössä. LähiTapiolan tietoon tulleet pyörävarkaudet kasvoivat viime vuonna yli kymmenyksen, ja erityisen nopeaa kasvu oli sähköpyörien varkauksissa. Niiden määrä lähes tuplaantui edellisvuoden vajaasta sadasta lähemmäs kahtasataa.

Yksittäisissä tapauksissa ilmoitettiin samalla kertaa varastetuksi useampi sähköinen pyörä. Kaikkiaan LähiTapiola maksoi korvauksia pyörävarkauksista viime vuonna noin kaksi miljoonaa euroa.

– Arvokkaimmat korvaavamme pyörät olivat noin 7 000 euron arvoisia sähköavusteisia maastopyöriä, toteaa tiedotteessa LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen.

Hänen mukaansa siinä missä autovarkaudet ovat vähentyneet, nyt varastetaan aiempaa arvokkaampia pyöriä.

– Tämä ei toki yllätä, kun niitä on aiempaa enemmän liikenteessä ja varkaat voivat saada niistä tavallista fillaria paremman hinnan.

Kaikki pyörävarkaudet eivät tule poliisin tai vakuutusyhtiöiden tietoon.

Sähköpyöräilyä lisäävät myös uudistettu työsuhdepyöräetu ja vanhan auton romutuspalkkio, jonka voi käyttää myös sähköavusteisen pyörän hankintaan.

Varkaustilastoista ilmenee, että pyöriä lähtee varkaiden matkaan ympäri vuoden, myös talvella. Alkuvuonna poliisille on ilmoitettu jo satoja pyörä- ja useita kymmeniä sähköpyörien varkauksia. Julkisten tilojen ohella pyörä saatetaan anastaa esimerkiksi varastosta tai muusta säilytystilasta.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli myös kymmeniä sähköpyörien akkujen varkauksia.

– Pyöräilijän kannattaa siis itse pyörän lukitsemisen lisäksi kiinnittää lukolla myös mahdolliset irrotettavat osat tai viedä ne mukanaan sisälle. Sähköpyörävarkauksien selvittämiseksi pyörästä kannattaa ottaa talteen pyörän runkonumeron ohella myös akkujen ja esimerkiksi näyttöjen tunnistetiedot, sanoo poliisitarkastaja Pöyhönen.

Poliisi on vielä odottavalla kannalla, millaiseksi varastettujen sähköpyörien jälkimarkkina muodostuu. Pöyhönen arvelee, että osa arvokkaistakin pyöristä tulee myyntiin verkon kauppapaikoille, mutta osan varkaat muuntavat niin, ettei niitä voi enää tunnistaa ja pitävät jopa omassa käytössään.