Uusi 1 300 oppilaan koulukeskus odottaa yhä päätöksiä Kirkkonummella – tavoitteena, että kampus olisi valmis 3,5 vuoden kuluttua

Gesterbyn koulukeskuksen kaikki rakennukset on esitetty purettaviksi. B- ja D-rakennukset ovat jo tyhjänä. Pihalla on neljä parakkirakennusta väistötiloina. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Gesterbyn uuden koulukeskuksen hankkeesta päättäminen on juuttunut koko talveksi lisäselvityksiin. Yli 40 miljoonan euron hankkeessa sovitellaan montaa palasta yhteen.

Suuresta kouluhankkeesta pitäisi lyödä lukkoon hankesuunnitelma, jonka pohjalta päästään tekemään tarkempia suunnitelmia ja tekemään piirustuksia.

Kirkkonummen kunnanhallitus hallitus päätti maanantai-iltana palauttaa asian edelleen valmisteluun äänin 7–6.

Esityksen palautuksesta teki kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.)

Talven mittaan kuntapäättäjät ovat halunneet selvityksiä muun muassa koulukeskuksen koosta. Väestöennusteita on selvitetty konsulttien kanssa.

Koko koulukeskuksen laajuus pitää Haapaniemen mukaan vielä selvittää tarkkaan. Hänen mukaansa pitää tutkia, voidaanko hanke toteuttaa selvästi pienemmällä oppilasmäärällä ja voisiko Papinmäen nykyinen koulu olla jatkossakin koulun käytössä, mikä vähentäisi uusien tilojen tarvetta.

Haapaniemi viittaa väestö- ja oppilasmääräennusteisiin, joiden mukaan koulutilojen tarve voi olla keskustassa pienempi kuin mitä on oletettu.

Sinänsä Haapaniemi kertoo, että hanketta ei tule turhaan viivytellä, vaan Gesterbyn koulukeskuksen tilakysymykset on ratkaistava pikimmiten.

Hanke menee nyt uudelleen palvelutuotannon lautakuntaan, jolta odotetaan lisää vaihtoehtotarkasteluja.

Koulukeskuksen hankesuunnitelma käsittää Gesterbyn koulun, Winellska skolanin ja Papinmäen koulun sekä esikoulut.

Tavoitteena on suunnitella kouluille saman katon alle kaksikielinen kampus, jossa on monia yhteisiä tiloja kuten ruokala, liikuntatilat ja erikoisluokkia.

Kooltaan GWP-hanke on ensi kuussa käyttöön otettavan Jokirinteen oppimiskeskuksen luokkaa.

Gesterbyhyn suunnitellaan koulutiloja 1 270 oppilaalle. Noin 1 000 oppilasta on tällä hetkellä koulukeskuksen pihalla väistötiloissa.

Esitys on ollut jo pidemmän aikaa, että kaikki nykyiset rakennukset puretaan paitsi Papinmäen koulu, johon kaavaillaan päiväkotia.

Gesterbyssä toimivalle Kyrkslätts gymnasiumille suunnitellaan uutta rakennusta pääkirjaston viereen yhdessä Porkkalan lukion kanssa.

Viime vaiheen mietinnässä on ollut Papinmäen koulurakennuksen käyttö eli varataanko se kokonaan päiväkodille vain jää rakennukseen koulutiloja.

Gesterbyn koulukeskuksen hanke liittyy päätöksenteossa myös Masalan Nissnikun kouluhankkeeseen. Masalan oppilaille pitää hankkia lisää väistötiloja, kun uusi koulurakennus toteutetaan.

Suunnitelmissa on ollut kuljettaa Masalan oppilaita Gesterbyhyn väistötiloihin, joita on kaavailtu käytettäväksi vielä kymmenisen vuotta.

Kirkkonummen kunta aikoo rahoittaa Gesterbyn mittavan koulukeskuksen leasingrahoituksella eli käytännössä vuokraamalla tilat pariksi kymmeneksi vuodeksi.

Hankkeen hinta on tämänhetkisen arvion mukaan noin 41 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on ollut, että uudet koulutilat Gesterbyssä olisivat valmiit syksyllä 2024. Aikataulu on erittäin tiukka, koska päätöksenteko on venynyt.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut