"Muutokset vähäisiä ja riittämättömiä" – Espoolta tiukka lausunto sote-uudistuksesta

Espoo arvostelee edelleen jyrkästi hallituksen esitystä sote-uudistukseksi.

Esitetty sote-uudistus horjuttaisi kestämättömällä tavalla Espoon kaupungin taloutta ja leikkaisi suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta, todetaan Espoon kaupungin tuoreessa, viime viikolle päivätyssä lausunnossa. Lausunto luovutettiin eduskunnan talousvaliokunnalle ja sosiaali- ja terveyvaliokunnalle kuulemistilaisuudessa.

Espoon kaupunki antoi jo viime syyskuussa kriittisen lausunnon sote- eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus teki esitykseensä joitakin korjauksia.

Espoo kannalta muutokset ovat kuitenkin vähäisiä ja riittämättömiä, tuoreessa lausunnossa todetaan.

Espoo katsookin edelleen, että uudistuksen vaikutukset kasvavien kaupunkien investointikykyyn tulee arvioida huolellisesti. Lisäksi tarvitaan esitykset keinoista, joilla kasvavan kaupungin investointikyky ja kaupungille jäävän lainakannan takaisinmaksukyky turvataan. Myös rahoitusmallin ongelmakohdat tulisi korjata, lausunnossa todetaan.

Taustalla on huoli siitä, että sote-uudistuksen rahoitusmalli heikentäisi kaupungin palveluita. Leikkaukset osuisivat etenkin opetukseen, varhaiskasvatukseen sekä liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Lausunnossa todetaan, että verorahoitus pienenisi Espoossa 61 prosenttia. Vastaavasti pienenisi verotulojen euromääräinen kasvu, joka on ollut keskeinen edellytys investointien rahoituksen turvaamisessa. Investointikyky heikkenisi mutta investointien tarve ei juurikaan vähenisi. Kaupungin investointisuunnitelma säilyisi lähes entisellään sisältäen koulu- ja päiväkotitiloja sekä liikenteen investointeja, lausunnossa todetaan.

Jos uudistus toteutuisi esitetyssä muodossa, valtion tulisi osallistua kasvuinvestointien ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen eli MAL-sopimuksen velvotteiden rahoittamiseen huomattavasti nykyistä enemmän, lausunnossa esitetään.

Espoon lähivuosien suuria investointeja on muun muassa kaupunkiradan jatke Leppävaarasta Kauklahteen. Radan toteuttamissopimus allekirjoitettiin tammikuussa.

Espoossa on aiemmin spekuloitu, että sote-ratkaisu voisi toteutuessaan torpata Espoon osallistumisen kaupunkirataan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut