Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottaja ratsaa tänä vuonna lähes 400 taksifirmaa kitkeäkseen harmaata taloutta – Kohteena epäselvyyksistä epäillyt

Verohallinto tekee verotarkastuksen lähes 400 taksiyritykseen tänä vuonna. Lisäksi vuoden aikana kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten taksialan yritykset hoitavat pakolliset työnantajavelvoitteet.

– Verotarkastukseen valikoituvat yrittäjät, joiden tuloverotuksessa, arvonlisäverojen maksamisessa tai työnantajavelvoitteiden noudattamisessa on meidän tietojen perusteella mahdollisesti epäselvyyksiä, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Jarmo Lahdenperä tiedotteessa.

Taksiyrittäjät ovat puhuneet julkisuudessa siitä, että vuonna 2018 voimaan tullut uusi taksilaki on heidän havaintojensa mukaan lisännyt harmaata taloutta alalla. Verottajakin mainitsee taksilain uudistuksen yhtenä perusteena laajalle tarkastukselle. Sen mukaan uudistus toi alalle paljon uusia yrittäjiä ja verovalvonnasta tuli vaikeampaa.

Verottajan mukaan esiin nousseisiin ongelmiin lukeutuvat esimerkiksi se, ettei yrittäjällä ole taksilupaa, auton asiakirjat eivät ole kunnossa tai ettei asiakas pysty seuraamaan matkan hintaa.

– Uudet taksiyrittäjät eivät välttämättä tiedä, mitä lakisääteisiä velvollisuuksia taksitoiminnan pyörittämiseen liittyy, eivätkä siksi osaa toimia oikein. Taksiala on myös itse toivonut, että kitkisimme harmaata taloutta alalta, Lahdenperä sanoo tiedotteessa.

Verohallinnon tekemät verotarkastukset ovat ennalta yrittäjien kanssa sovittuja tilaisuuksia. Verotarkastuksissa selvitetään, antaako kirjanpito yrityksen toiminnasta oikean ja riittävän kuvan. Tavoitteena on myös ohjeistaa yrittäjää toimimaan oikein.

Suomen Taksiliiton kannanotossa iloitaan siitä, että alan aktiivisesti esillä pitämä huoli on kuultu. Taksiliiton mukaan alalle on tullut parin viime vuoden aikana tuhansia uusia toimijoita, eikä kaikilla ole ollut käsitystä yrittäjävelvotteistaan. Tämä on liiton mukaan vääristänyt kilpailua ja vaikeuttanut rehellisten yrittäjien toimintaa.

– Verohallinnon käynnistämä taksiyrittäjien tehostettu verotarkastus parantaa rehellisten ja velvoitteensa hoitavien taksiyrittäjien mahdollisuuksia toimia kilpailluilla markkinoilla, sanoo toimitusjohtaja Timo Koskinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa taksialalla odotetaan silti myös selkeitä korjauksia myös lainsäädäntöön.

Taksiliiton mukaan liikennepalvelulain muutos on rapauttanut kuluttajien luottamusta taksipalveluihin, kun yksittäiset väärin toimivat yritykset ovat heikentäneet kuvaa koko alasta.