”Pöydät ovat aika lähellä toisiaan” – Espoon ravintoloissa on paikoin täyttä ja turvavälit voivat unohtua

Sari Grenman ja Pia Stubb istuisivat mielellään kauempana muista Nokkalan Majakan asiakkaista. Johanna Erjonsalo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoon ravintoloissa on paikoin niin täyttä, että turvavälejä on vaikea pitää. Asiakkailta riittää kuitenkin kiitoksia korona-ohjeiden huomioimisesta. Käsidesiä on tarjolla ravintoloissa ja sitä myös käytetään. Osassa ruokapaikoista ulko-ovella ohjeistetaan käyttämään maskia silloin, kun se on mahdollista.

Nihtisillan Itsudemon franchising-yrittäjä Bingshun Gao kertoo, että asiakkaat ovat tarkkoja siitä, että henkilökunta pitää turvavälit ja maskin kasvoilla.

– Olemme vähentäneet pöytien määrää. Sen vuoksi asiakkaat saattavat joutua odottamaan pöytien vapautumista. Koska keittiössäkin on pidettävä huoli turvaväleistä, on palvelumme hitaampaa kuin aikaisemmin. Tämänkin vuoksi jonoa voi syntyä, Gao selvittää.

Viime perjantaina lounaalla Itsudemossa käyneet Marko Roosild ja Jyrki Huhtamäki kertovat koronan vähentäneen ulkona syömistä.

– Ravintolat ovat huomioineet hyvin turvavälit. Täälläkin pöydät ovat paljon väljemmin kuin ennen, Huhtamäki kiittelee.

Nokkalan Majakalla on perjantaina päivällä täyttä. Ravintolan tapaamispaikakseen sopineet Sari Grenman ja Pia Stubb eivät ole huolissaan henkilökunnan käyttäytymisestä näinä aikoina. Sen sijaan he kertovat, ettei heitä innosta ruokaillessa istua lähellä tuntemattomia ihmisiä.

Olisi hienoa, jos asiakkaita tulisi tasaisemmin.

– Pöytien määrä ja sijoittelu pitäisi suhteuttaa tilaan. Täällä pöydät ovat aika lähellä toisiaan, Stubb ja Grenman pohdiskelevat.

He kumpikin sanovat käyvänsä ulkona syömässä todella harvoin. Kerran tai kaksi kuukaudessa.

– Koronan vuoksi mietin voinko lähteä vai en. Epäröin, naiset jatkavat.

Nokkalan Majakkaa pyörittävän Kassiopeia Hotels & Restaurants -yrityksen operatiivinen johtaja Helena Sopen-Luoma sanoo, että he ottavat terassin käyttöön, jotta siellä voi nauttia ostoksensa. Sillä tavalla saadaan lisää väljyyttä.

– Kun olen käynyt Nokkalassa olen huomannut, että turvavälit välillä unohtuvat asiakkailta. Me yrittäjät teemme parhaamme, jotta niitä noudatettaisiin. Lattiassa on merkit turvavälien säilyttämiseksi. Tarjolla on luonnollisesti käsidesiä.

Korona on muuttanut suuresti Otaniemen Fat Lizardin toimintaa. Ravintolan aukioloa on supistettu merkittävästi.

– Meillä oli ennen koronan tuloa tarjolla lounasbuffet. Nyt tämän vuoden alusta lähtien sitä ei toistaiseksi ole tarjolla. Lisäksi aukiolomme on muuttunut, koska olemme kokonaan kiinni maanantaisin ja tiistaisin, ravintolapäällikkö Uma Kuutti selvittää.

Hän on huomannut, että asiakkaita ei tule tasaisesti keskiviikosta sunnuntaihin.

– Olisi hienoa, jos asiakkaita tulisi tasaisemmin. Silloin kaikilla olisi tasaisemmin tekemistä. Perjantaisin ja sunnuntaisin uskalletaan tulla. Keskiviikkona tänne voisi tulla vaikka viettämään mummon syntymäpäiviä, Kuutti vinkkaa.

Itsudemon yrittäjä Gao kertoo, että viime keväänä yrityksen myynti tippui jopa 70 prosenttia.

– Tilanteemme on parantunut vasta heinäkuusta lähtien. Tuohon on vaikuttanut se, että kotiin haetaan enemmän ruokaa kuin ennen, Gao sanoo.

Kaisan kahvilassa Ainoassa asiakasmäärä on omistaja Riikka Söderholmin mukaan vähentynyt vain vähän.

– Kaikki asiakaspaikkamme eivät voi olla käytössä. Kun vapaata pöytää ei ole, ostetaan pullaa kotiin. Eniten korona on vaikuttanut meillä siihen, että tilauksia on tehty todella vähän. Juhlia ei ole voitu järjestää eikä kokouksiakaan ole ollut, joihin ennen tilattiin pullaa, Söderholm toteaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut