Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoilija, muista tämä, kun olet kääntymässä vasemmalle – yksi pieni tapa risteyksessä säästäisi ihmishenkiä

Sääntö opetettiin jo autokoulussa, mutta osa autoilijoista ei sitä muista: Risteyksessä vasemmalle kääntymistä odottaessa auton pyörät on pidettävä suorassa.

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) muistuttaa tästä tärkeästä säännöstä Twitterissä.

– Jos renkaat on käännetty vasemmalle jo valmiiksi liittymään pysähtyessä ja joku ajaa perään, autohan liikkuu sinne, minne renkaat osoittavat. Eli mennään vastaantulevien kaistalle. Ja jos edellä menevä auto on pysähtynyt liittymään, sieltä todennäköisesti tulee joku vastaan. Siinä on suuri todennäköisyys, että käy huonosti, sanoo liikenneturvallisuustutkija Salla Salenius OTIsta.

OTI koordinoi kuolemaan johtaneiden liikenneonnettomuuksien riippumatonta tutkintaa ja hallinnoi niistä kerättyä tietoa.

OTIn twiitti perustuu yhden liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan esittämään turvallisuuden parannusehdotukseen. Salenius ei voi kertoa tarkemmin yksittäisestä onnettomuudesta. Hänen mukaansa asiasta kuitenkin päätettiin vinkata Twitterissä, koska kyseessä on hyvin tyypillinen liikennetilanne.

OTIn tai Tilastokeskuksenkaan tilastoista ei ilmene, miten monessa onnettomuudessa renkaiden asennolla on ollut merkitystä.

Tilastoista kuitenkin selviää, miten paljon henkilövahinkoja on sattunut onnettomuuksissa, joissa vasemmalle kääntymässä olleen ajoneuvon perään on ajettu.

OTIn tilaston mukaan vuosina 2015–2019 tapahtui neljä kuolonkolaria tilanteessa, jossa henkilöauto on odottanut liittymässä vuoroaan kääntyä vasemmalle. Kaikki tapahtuivat haja-asutusalueella, missä nopeudet ovat tyypillisesti suuremmat kuin taajamissa.

– Vinkki voisi siis auttaa ehkäisemään tasoa yhden tällaisen peräänajon vuodessa, Salla Salenius arvioi.

Lisäksi OTIn tilastossa on yksi tapaus, jossa vastaava onnettomuus on sattunut kaksipyöräiselle moottoriajoneuvolle taajamassa.

Tilastokeskuksen mukaan vasemmalle kääntyvien onnettomuuksissa kuoli vuosina 2015–2019 kaikkiaan kahdeksan ihmistä. Viime vuonna luku oli ennakkotiedon mukaan neljä. Kuolleita oli pääsääntöisesti yksi onnettomuutta kohti, mutta vuonna 2015 kuolleita oli yksi enemmän kuin onnettomuuksia.

Liikenneturvasta kerrotaan, että erot OTIn ja Tilastokeskuksen luvuissa selittyvät erilaisilla tilastointimenetelmillä. Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto on Suomen virallinen tilasto ja se sisältää tietoja poliisin kirjaamista henkilövahinkoihin (kuolemat ja loukkaantumiset) johtaneista tieliikenneonnettomuuksista.

Loukkaantuneita vasemmalle kääntyneiden peräänajoissa oli Tilastokeskuksen tilaston mukaan vuosina 2015–2019 yhteensä 555 ja viime vuonna 85.

Loukkaantumisiin johtaneita onnettomuuksia oli viime vuonna 47 ja edeltävien viiden vuoden aikana 368.