Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bodominjärvelle tehtiin neljän kilometrin matkaluistelurata, meren jäälle ratoja tai latuja sen sijaan ei ole luvassa

Espoon liikuntapalvelut on tällä viikolla tehnyt matkaluisteluradan Bodominjärven jäälle. Mittaa sillä on noin neljä kilometriä ja leveyttä kymmenkunta metriä.

Radalle pääsee Oittaan uimarannan lähistöltä. Sieltä on radalle tampattu reitti.

– Aurauksen lisäksi jäätä höylättiin alkuviikolla. Jää oli aika huonokuntoinen lumen alla ja kovat yöpakkaset ovat tehneet siihen lisää railoja. Täytyy olla varovainen, jotta terä ei jää kiinni railoon, ulkoilupäällikkö Petri Forsman muistuttaa.

Ennen kuin radan auraus aloitettiin, kairattiin reikiä 50 metrin välein. Jäällä oli keskimäärin 25 senttistä. Siitä teräsjäätä oli 15 senttiä.

– Kovilla pakkasilla jäähän on tullut tuon jälkeen lisää paksuutta, koska lumi ei ole siinä eristeenä, Forsman jatkaa.

Rataa aurataan ja ehkä harjataankin. Jos kovia pakkasia ei ole, sitä höylätään, jotta pinta saataisiin tasaisemmaksi. Kivikovaa jäätä on turha höyläillä.

Jokainen luistelee radalla omalla vastuullaan. Jäällä liikkuville ohje on, että sinne ei pidä mennä yksin ja mukana tulee olla naskalit.

Liikuntapäällikkö Jari Järvi puolestaan selvittää, ettei liikuntapalvelut tee tänä talvena meren jäälle matkaluistelurataa eikä latuja.

– Me emme voi ottaa vastuuta siitä, että jää ei kestäisikään liikkujien alla. Merellä on enemmän virtauksia kuin järvillä.

Järvi ihmettelee sitä, että Helsinki on tehnyt noin kahden kilometrin pituisen radan Laajalahdelle. Järven mukaan Helsingin kanssa oli viime viikolla keskusteltu radasta. Tuolloin Helsingin kanta oli, ettei se tee rataa.

– Me emme tee radalle pistoa Espoon puolelta, Järvi sanoo.