Kokoomuspoliitikko syyttää vihreitä pientalovastaisuudesta Espoossa, saa vastaansa täyslaidallisen: "Totuudenvastaista leimaamista"

Espoon kaupunkisuunnittelusta ja pientalojen kaavoittamisesta on noussut jälleen kiista kokoomuksen ja vihreiden välille.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Jouni Särkijärvi syyttää vihreitä pientalovastaisuudesta. Hänen mukaansa vihreät jarruttavat pientalokaavoitusta, muut puolueet taas haluavat lisätä sitä.

Särkijärvi viittaa muun muassa Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaan (poke), josta vihreät irtaantuivat viime keväänä.

Tuoreimman esimerkin hän nostaa tammikuun kokouksesta, jossa lautakunta käsitteli kaupunkisuunnittelun vuoden työohjelmaa.

– Vihreät halusivat poistaa siitä kuusi pientalokaavaa, mutta muut puolueet lisäsivätkin niitä seitsemän, Särkijärvi sanoo.

Kuudella pientalokaavalla Särkijärvi viittaa poken alueen asemakaavoihin. Yleiskaavaa ei ole vielä hyväksytty valtuustossa, mutta kaupunginhallitus antoi viime vuonna työohjeen, jonka mukaan poken asemakaavoja on jo otettava työohjelmaan.

Vihreät halusivat poistaa luontoarvoihin vedoten kohteet työohjelmasta esimerkiksi vuoteen 2022 asti tai odottamaan poken hyväksymistä.

– Tilanne on samanlainen kuin keväällä poken kanssa: Muut puolueet ovat yksimielisiä, vihreät vastustavat. Nämä tilanteet ovat tavallisia lautakunnassa, sen voi katsoa pöytäkirjoista. Vihreät ovat kaikkein vähiten pientalojen kannalla, Särkijärvi sanoo.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja, vihreiden Risto Nevanlinna tyrmää Särkijärven väitteet typeränä ja totuudenvastaisena vaalikampanjointina.

– Lautakunnan puheenjohtaja leimaa nyt eri mieltä olevat pientalovastaisiksi. Käytännössä melkein jokaisessa kokouksessa hyväksytäänyksimielisesti myös pientalokaavoja., hän sanoo.

Nevanlinna esittää tuekseen keräämänsä listan lautakunnassa tällä vaalikaudella hyväksytyistä pientalokaavoista. Listan mukaan yksimielisesti hyväksyttyjä pientalokaavoja oli 16. Pientalokaavoja, joita vihreät vastustivat kokonaan tai osittain tai joihin he halusivat muutoksia, oli viisi.

Yksi pientalokaavoista, joita vihreät vastustivat, oli Miilukorpi, joka toisi uuden pientaloalueen Karhusuon tuntumaan. Toinen oli Kolmperänranta Espoon ja Kirkkonummen rajalla Kolmperä-järven rannalla.

– Miilukorpea vastustimme ely-keskuksen ja HSL:n lausuntoihin vedoten sekä myös luontonäkökulmasta, sillä rakentaminen olisi ulottunut osittain Nuuksion järviylängölle. Kolmperänrantaa muun muassa siksi, että se sijaitsee kaukana palveluista ja tukeutuu autoliikenteeseen eikä siten ole ilmasto-ohjelman tavoitteiden mukainen, Nevanlinna selvittää.

– En kiellä, etteikö vihreillä olisi tiettyä kriittisyyttä sellaisia pientalokaavoja kohtaan, joissa tehdään isohkoja uusia avauksia rakentamattomille, luonto-arvoiltaan tärkeille alueille, hän huomauttaa.

Pitäisikö Espoossa sitten kaavoittaa enemmän pientaloja, jotta muuttotappio kehyskuntiin saataisiin selätettyä?

Särkijärven mielestä pitäisi. Hänen mukaansa muuttotappio kehyskuntiin kertoo siitä, että niihin muutetaan pientalojen perässä.

– Täydennysrakentaminen nykyisillä pientaloalueilla ei riitä. Pientalotonttien varanto on pienentynyt. Espoossa on maata, jota voitaisiin kaavoittaa pientaloille, mutta ei kaavoiteta. Tämän seurauksena rakentaminen siirtyy kehyskuntiin, jossa on rakennetaan enemmän haja-asutusalueelle, Särkijärvi toteaa.

Nevanlinna on eri linjoilla.

– En olisi huolissani muuttotappiosta. Espoossa on jo entuudestaan paljon pientaloja, pientalojen tonttivarantoa on paljon ja silti pientaloja halutaan vielä lisää. Enemmänkin voisi kysyä, eikö mikään riitä, hän huomauttaa.

Nevanlinna katsoo, Espoon kasvun tulisi kohdistua sisäänpäin.

– Täydennetään olemassa olevia alueita ja turvataan luontoalueet, vastakohtana holtittomalle pientalomaton levittämiselle kohti Nuuksiota, joka on kestämätöntä ja ongelmallista joukkoliikenteen, palvelujen ja infran järjestämisen kannalta.

Lue myös:

Pientaloja, parempaa joukkoliikennettä ja laadukasta vuokratuotantoa – näin kuntapoliitikot pitäisivät espoolaiset Espoossa: "Pohjois-Espoo on kehyskuntia houkuttelevampi"

Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut