Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo supistaa iltapäiväkerhojen toimintaa, kakkosluokkalaiset lentävät ulos – "Merkittävä osa paikoista lähtee"

Koululaiset: Iltapäiväkerhopaikkoja varataan Espoossa ensi lukuvuodeksi vain ekaluokkalaisille ja erityisen tuen tarpeisille.

Vain harvat tokaluokkalaiset mahtuvat ensi syksynä iltapäiväkerhoihin, sillä Espoo supistaa iltapäivätoimintaa ja varaa paikkoja vain koulutulokkaille ja erityisen tuen oppilaille.

Kehittämispäällikkö Juha Nurmi Espoon kaupungilta kertoo, että lukuvuonna 2021–2022 iltapäiväkerhoihin pääsevät kaikki hakuaikana iltapäiväkerhoon ilmoittautuneet ekaluokkalaiset sekä erityisen tuen oppilaat.

– Tokaluokkalaisia otetaan, jos ryhmät jäävät ekaluokkalaisten ja erityisen tuen oppilaiden jälkeen vajaiksi. Uusia ryhmiä ei tokaluokkalaisille perusteta.

Linjaus on sama sekä suomenkielisellä että ruotsinkielisellä puolella.

– On totta, että merkittävä osa kakkosluokkalaisten paikoista lähtee.

Alun perin ruotsinkielisellä puolella esitettiin koko iltapäiväkerhotoiminnasta luopumista. Lopulta sitä päätettiin jatkaa syksyllä 2021 samanlaajuisena kuin suomenkielisellä puolella.

Toimintaa supistetaan säästösyistä.

– Vaakakupissa painaa se, miten paljon muista asioista voidaan säästää. Opetuksen resurssitkin ovat vähän pienenemässä ja siksi päädyttiin, että kakkosluokkalaisten iltapäivätoimintaa voidaan supistaa, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan iltapäivätoiminnan rajaaminen ekaluokkalaisiin ja erityisen tuen oppilaisiin tuo Espoolle vuosittain noin 600–700 000 euron säästöt.

Iltapäiväkerhoissa on kuluvana lukuvuotena 1 640 tokaluokkalaista, mikä on 37 prosenttia kaikista Espoon iltapäiväkerholaisista.

Nurmen mukaan viime vuosina kaikki iltapäiväkerhoihin hakeneet tokaluokkalaiset ovat saaneet paikan.

– Kakkosilla on jonkin verran tapahtunut sitä, että ip-kerhossa ollaan syyslukukausi, mutta ei enää kevättä. Tämän vuoksikin priorisoimme pienimpiä.

Iltapäiväkerhotoimintaa on esitetty Espoossa supistettavaksi aiemminkin, mutta lopulta budjettineuvotteluissa on päädytty antamaan toiminnalle lisärahaa. Tällä kerralla lisärahaa ei tullut.

– Ymmärrän, että on niitä, jotka toivovat, että toiminta jatkuisi myös kakkosluokkalaisille yhtä laajana. Iltapäivätoiminta on hyvää ja monipuolista. Ymmärrämme, että tämä on tosi tärkeä palvelu varsinkin pienemmille.

Ilmoittautuminen perusopetuksen iltapäivätoimintaan on Espoossa parhaillaan käynnissä. Ainakin osa iltapäivätoimijoista on lähettänyt muistutuksen alkaneesta hausta myös nykyisten ykkösluokkalaisten eli tulevien tokaluokkalaisten vanhemmille.

Hakuaika päättyy 10. toukokuuta. Toimintaan haetaan sähköisesti Wilman kautta.