KRP:n rikostutkija Niko Rantsi kirjoitti toisen dekkarinsa, jossa liikutaan jälleen Espoossa ja Porkkalassa – "Hatunnosto niille virkapukuisille, jotka turvaavat tätä maailmaa 24/7

Jos nimi Niko Rantsi kuulostaa tutulta, niin olette oikeassa, hän on se mies Keskusrikospoliisista, joka toimi Turun terrori-iskun päätutkijana vuonna 2017. Viime vuonna Niko Rantsi nousi julkisuuteen myös dekkarikirjailijana, kun esikoisteos Sinun puolestasi vuodatettu ilmestyi.

Rantsi innostui kirjoittamisesta 2000-luvun alussa, kun hän sai eräästä rikoksesta kertovan tekstinsä Poliisi kertoo -kirjasarjaan.

Kirjoittaminen alkoi kiinnostaa aina vaan enemmän, ja Rantsi hakeutui kirjailija Tapani Baggen vetämälle dekkarikurssille.

– Huomasin, että muut kurssilaiset olivat lukeneet paljon enemmän kuin minä, mutta sain tasoitusta ammatin tuomasta faktatiedosta. Kun tekstejä luettiin ristiin, tajusin, että minun tyylini kirjoittaa on toimiva.

Kun Turun terrori-iskun tapahtumat oli selvitetty, Niko Rantsi otti vuorotteluvapaata. Hän mietti, opiskellako lisää vai kirjoittaako. Hän valitsi kirjoittamisen.

– Istuin Myyrmäen kirjastossa kuusi tuntia päivässä, loin henkilöhahmoja ja juonta. Välillä kirjoittaminen oli tyhjän ruudun kammoa ja hirveää pakottamista.

Välillä kirjoittaminen oli tyhjän ruudun kammoa ja hirveää pakottamista.

Kun eräänä syksyisenä päivänä kirjoittamisesta ei tuntunut tulevan mitään, Niko Rantsi päätti ajaa Porkkalanniemeen. Se ratkaisi paljon. Sinun puolestasi vuodatettu -dekkarin tapahtumat alkavat Porkkalan lintutornin luota. Vajasta löytyy tuntemattoman miehen ruumis.

Dekkari etenee lyhyin luvuin keväästä 2019 seuraavan vuoden puolelle.

Kaikki tapahtumat sijoittuvat Rantsille tuttuihin maisemiin muun muassa Pohjois-Espooseen, Porkkalaan, Vihtiin ja keskusrikospoliisin tiloihin Vantaan Jokiniemeen. Keskeinen paikka on myös Kilon poliisilaitos.

Yksi dekkarin päähenkilöistä on Kilossa työskentelevä hälytys- ja valvontasektorin kenttäjohtaja Veli-Matti Suojanen. Tärkeä rooli on myös Suojasen lapsuudenystävällä, yrittäjä Jussi Lehdolla, joka rahapulassaan on sekaantunut hämärähommiin. Kun murhatun miehen henkilöllisyys selviää, Suojanen itse on epäiltyjen joukossa.

– Maailma on muuttunut, koska virkamiehet ja -naiset joutuvat työnsä vuoksi kokemaan enemmän painostusta. Sattumalta maalittaminen nousi isoksi puheenaiheeksi samaan aikaan kun kirjani ilmestyi.

Vaikka kyse on rikosromaanista, Niko Rantsi ei mässäile verellä ja muilla kauheuksilla. Hänen mielestään tv-sarjat ja elokuvat ovat syytäneet tarpeeksi väkivaltaa ihmisten silmille. Hän haluaa kuvata arkisen poliisityön kuormittavuutta ja sitä, mitä tapahtuu ihmisten pään sisällä.

Työ seuraa Veli-Matti Suojastakin kotisohvalle, saunaan ja pihatöihin. Rikosylikonstaapeli Katri Rautanen puolestaan tekee niin paljon töitä, että se haittaa perhe-elämää. Toinen tutkija tekee työtään terveyshuoliensa varjossa.

Niko Rantsi on kokenut työn raskauden myös omassa elämässään.

– Haluan tuoda esille sitä, miten kovaa peliä rikollisten maailmassa pelataan ja kuinka työlästä tutkinta on. Kestää kauan, ennen kuin pöytäkirja on syyttäjällä.

– Törkeissä henkeen ja terveyteen kohdistuneissa rikoksissa paine on kova. Kun tutkittavana on vakava ja vaikea juttu, se on alitajunnassa koko ajan.

– Kohtaan työssäni myös uhrien omaisia. Silloin kysytään paljon empatiakykyjä. Tässä ammatissa pitää muutenkin olla usein yhtä aikaa poliisi, pappi ja psykologi.

Rantsi itse yrittää irrottautua ikävistä työasioista puolen tunnin työmatkan aikana.

– Liikunta, kuten uinti ja hiihto, ovat myös hyviä henkireikiä. Viihdyn myös merellä ja joskus tulevaisuudessa hankin taas purjeveneen.

Myös kirjoittaminen on terapeuttista. Toisen tarinan kirjoittamista varten Niko Rantsi otti kolmen kuukauden virkavapaan, mutta kirjoittamista on pitänyt sovittaa myös perheen harrastusaikatauluihin. Tekstiä on syntynyt myös uimahallin kahviossa ja huoltoasemilla.

Kirjoittaessaan Niko Rantsi on joutunut pohtimaan, mitä poliisin taktisista ja teknisistä keinoista voi paljastaa.

– Olen luetuttanut tekstin etukäteen esimiehellä ja muutamalla luottoystävällä, Rantsi sanoo.

– Se, että Kilon poliisiasema on kirjassani keskeinen paikka, on hatunnostoni niille virkapukuisille poliiseille, jotka työskentelevät kentällä ja turvaavat tätä maailmaa 24/7, Niko Rantsi sanoo.

Henkilö

Niko Rantsi

Rantsi on työskennellyt poliisina yli 30 vuotta ja on tällä hetkellä rikosylikonstaapelina KRP:n henkirikostutkintalinjalla.

Hän on toiminut erityisesti väkivaltarikosten ja uhrintunnistustyön parissa, muun muassa Thaimaan tsunamiuhrien tunnistajana.

Rantsi on asunut Pohjois-Espoossa jo toistakymmentä vuotta.

Esikoisdekkari Sinun puolestasi vuodatettu ilmestyi Tammen kustantamana viime vuonna.

Perinteinen poliisiromaani sijoittuu pääasiassa Länsi-Uudenmaan alueelle, erityisesti Porkkalaan ja Nuuksioon.

Jatko-osa Kuka viereesi jää ilmestyy toukokuussa 2021

Rantsin Poliisi kertoo -kirjasarjaan kirjoittamat tapauskertomukset on julkaistu Rikospoliisin silmin -tietoteoksena vuonna 2014.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut