Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Brittimuunnos jo valtavirus Hus-alueella – IS: Suomen koronatilanne on pahentunut nopeasti

Britanniasta lähtenyt koronaviruksen muunnos on jo ottanut selvän valta-aseman Hus-alueella, kertoo Helsingin Sanomat.

– Karkeasti voi sanoa, että kolme neljästä positiivisesta on jo s-geeninegatiivisia eli käytännössä UK-varianttia, sanoo Hus-diagnostiikkakeskuksen kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Maija Lappalainen Helsingin Sanomille.

Luvut ovat peräisin maanantailta.

Vielä viime viikolla s-geeninegatiivisia oli 46 prosenttia Husissa tutkituista näytteistä. Perjantaisessa tiedotustilaisuudessa Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi, että brittivariantista tulisi Uudellamaalla valtavirus muutamassa viikossa.

Brittimuunnos tarttuu noin 1,5 kertaa herkemmin kuin alkuperäinen koronavirus.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoo HS:ssä maanantain lukujen vahvistavan, että epidemia on siirtynyt uuteen vaiheeseen. Vapalahden mukaan muunnos on syy siihen, että koronatartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun.

Suomen koronavirustilanne pahenee nyt hyvin nopeasti, kertoo Ilta-Sanomat Johns Hopkinsin yliopiston tietokannan perusteella.

Uusien koronatapausten määrä kasvoi Suomessa viikossa 26,6 prosentilla, IS kertoo. Saman verran kasvua oli Kosovossa.

Euroopassa on kuitenkin maita, joissa epidemia kiihtyy vielä nopeammin: Unkarissa kasvua oli peräti 41,9 prosenttia ja Puolassa 28,7 prosenttia.

Toisaalta esimerkiksi Italiassa kasvu oli vain 2,6 prosenttia.