Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo lisää lukioiden aloituspaikkojen määrää – on arvoitus, tuoko oppivelvollisuuden pidentäminen lisää hakijoita muualta

Lukiot: Haukilahden ja Leppävaaran urheilulinjoille yhteensä sata aloituspaikkaa.

Espoossa lukion voi ensi syksynä aloittaa 158 nuorta enemmän kuin vuosi aikaisemmin. Lukion aloituspaikkoja tulee olemaan 1 977. Perinteisesti Espoossa hakeudutaan lukioon ahkerammin kuin muualla maassa.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tekee edeltävänä syksynä päätökset siitä, kuinka monta aloituspaikkaa kussakin lukiossa on seuraavana syksynä.

– Viime vuosina lukioihin on pyrkinyt paljon nuoria ja aika monen vuoden ajan opiskelijamääriä on nostettu, selvittää toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö Tapio Erma.

Viime vuonna espoolaisista lukio-opinnot aloitti Espoon ulkopuolella noin 500 nuorta. Ulkopaikkakuntalaisia saapui Espoon lukioihin noin 300.

Oppivelvollisuus jatkuu nyt 18 ikävuoteen saakka, ja toinen aste muuttuu maksuttomaksi. Se tarkoittaa muun muassa maksutonta ruokailua ja tietokonetta. Jos koulun ja kodin välimatka on yli seitsemän kilometriä, tulee kulkemisesta maksutonta.

– Haetaanko muualta Espooseen opiskelemaan enemmän kuin ennen? Kenelläkään ei ole selvää ymmärrystä miten käy, Erma tunnustaa.

Espooseen tarvittaisiin lisää urheiluyläkouluja.

Espoossa lautakunta päättää myös sen, kuinka monta uutta opiskelijaa voidaan ottaa oppilaitosten lukiolinjoille ja erityisen koulutustehtävän saaneisiin lukioihin.

Esimerkiksi Kaitaan lukiossa on kuvataidelinja ja Otaniemessä teatterin ja median linja. Tapiolan lukiossa erityistehtävänä on musiikki.

Ensi lukuvuonna erityislukioista vain urheilulinjojen aloituspaikkojen määrä muuttuu. Urheilulinja on Haukilahden ja Leppävaaran lukioissa.

– Meillä on ollut ongelmana se, että urheilulinjoilla on ollut liian vähän paikkoja. Nyt opiskelijamäärää nostetaan niin, että kummallakin urheilulinjalla on ensi lukuvuonna 50 aloituspaikkaa, Erma kertoo.

Urheilun ja opiskelun voi yhdistää myös Omniassa.

Haukilahden lukion opiskelun ja urheilun yhdistämisen koordinaattori Heikki Taskinen pitää lautakunnan päätöstä hyvänä.

– Neljän viime vuoden ajan ensisijaisesti meille hakeneita on ollut lähes kolminkertainen määrä aloituspaikkoihin verrattuna. Ulkopuolelle on vuosittain jäänyt noin 10–20 ikäkausimaajoukkuetason urheilijaa, Taskinen selvittää.

Hänen mukaansa pullonkaula korjaantuu oikeaan suuntaan, kun tavoitteellisesti harjoittelevien urheilijoiden mahdollisuudet päästä Haukilahden lukion urheilulinjalle paranevat.

– Tämä on tärkeää, koska Espoossa on paljon korkealla tasolla urheilevia nuoria.

Viime syksynä Haukilahden urheilulinjalla aloitti 34 opiskelijaa ja Leppävaarassa 33.

– Kun voimme ottaa aikaisempaa enemmän opiskelijoita urheilulinjalle, saadaan nuorten arki sujumaan entistä paremmin. He voivat jatkaa opiskelua Espoossa tutussa koulu- ja seuraympäristössä, kiittelee Leppävaaran lukion valmennuksen koordinaattori Heikki Saloranta.

Hän on huolissaan siitä, että Espoossa vain Leppävaaran yläkoulussa on urheiluluokat. Siellä on kullakin vuositasolle 48 nuorta urheilijaa. Se on vähän, kun ensi syksynä lukiolinjoilla on yhteensä 100 paikkaa.

– Yläkoululaisissa on kuitenkin paljon enemmän urheilijoita kuin lukioikäisissä. Espooseen tarvittaisiin kolme tai neljä urheiluyläkoulua. Heistä kyvykkäimmät voisivat jatkaa Espoon lukioiden urheilulinjoille, Saloranta toteaa.