Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purjehtija Tuuli Petäjä-Sirén valmistautuu Tokion olympialaisiin Espoon laduilla – olympialaisten siirtyminen ei ollut urheilijalle suuri pettymys

Olympialaisiin valmistautuvan kesälajin urheilijan voi nähdä hiihtämässä Espoossa. Tuuli Petäjä-Sirén vähän hymähtää sanoessaan, että pitää talvesta.

– Olympialaisten siirtyminen vuodella ei ollut minulle suurensuuri pettymys. Näin siinä minun kantiltani paljon positiivista. Sain vuoden lisää aikaa saada itseni kuntoon ja kisavauhtiin äitiysloman jälkeen, 2- ja 7-vuotiaiden tyttärien äiti tuumii.

Hän kertoo pystyneensä vetämään viime vuonna hyvän treenikesän Suomessa. Perheelliselle oli kätevää treenata lähellä kotia.

– Kun matkustaminen oli vielä mahdollista ennen koronaa, vanhempi tytär kyseli joskus, mikä reissu minulla on tulossa ja onko pakko lähteä.

Petäjä-Sirén sanoo, että kolme roolia määrittää häntä ihmisenä. Hän luettelee ne tässä järjestyksessä: äiti, urheilija ja arkkitehti.

– Kun joskus maltan jättää kisauran, ei perheen ja työn yhdistäminen ole välttämättä yhtään helpompaa kuin nykyinen elämäntilanteeni.

Yksilöurheilijana voin sovittaa fysiikkatreenit perhearkeen.

Urheilija kertoo, että purjelautailijoilla on ollut kaksi vuotta oma treeniryhmä, jossa on nuoria ja nälkäisiä urheilijoita. He ovat konkarille haastajia.

– Ensimmäistä kertaa meillä on Suomessa täyspäiväinen purjelautavalmentaja, Petäjä-Sirén kiittelee.

Viime kesänä Itämeri tuli purjelautailijalle entistä tutummaksi.

– Arvostan Itämerta ja sen luontoarvoja. Olen myös päässyt yhteistyökuvioissa toimimaan puhtaamman Itämeren puolesta. Muutenkin liikun mielelläni luonnossa. Arvostan sitä, että voin treenata kesällä ja talvella ulkona.

Tänä talvena purjelautailija on päässyt tekemään peruskuntoharjoittelua hiihtämällä kahden tunnin lenkkejä. Hän toppuuttelee, ettei hiihdä kovaa vaan matalalla sykkeellä. Yleensä hiihtotapa on perinteinen.

Kovemman treenin hän vetää soutulaitteella.

– Osallistuin SM-kisoihin. Oli kiva päästä haastamaan itseään kilpailuissa. Se toi vaihtelua yksinäiseen puurtamiseen.

Voimaa 37-vuotias huippu-urheilija hakee punttisalilta.

Purjelautailijan on päästävä vesille valmistautuessaan Tokioon. Tammi- ja helmikuun ulkomaanleireille Petäjä-Sirén ei lähtenyt koronan takia.

– Maaliskuun alkuun on lentolippu varattu Portugaliin. Kolmen kuukauden tauko vesiltä on aika pitkä aika olympiavuonna.

Espoolainen ei ole huolissaan omasta kunnostaan, koska fysiikkatreenit ovat sujuneet hyvin.

– Yksilöurheilijana olen voinut sovittaa ne perhearkeen. Koen olevani hyvässä fyysisessä kunnossa ja testitkin ovat sen todistaneet.

– Onneksi koko meidän perhe on säilynyt terveenä, urheilija iloitsee.

Pelkät fyysiset ominaisuudet eivät tässäkään lajissa riitä tuomaan menestystä. Pelisilmällä ja taktiikalla tehdään Petäjä-Sirénin mukaan ne isoimmat erot.

– Pelisilmäni ei ole huonolla tasolla. Taktiikkaa pitää silti aina kerrata ja viilata varsinkin nyt, kun on ollut pidempi tauko omasta lajista.

Tokion jälkeen ei enää kilpailla RS:X-luokassa. Petäjä-Sirén pääsi viime kesänä kokeilemaan uuden IQfoil-luokan lautaa, jota hän kehuu koukuttavaksi.

– Olen kiinnostunut jatkamaan Tokion jälkeenkin. Tarkemmat suunnitelmat teen loppukesästä. Olympiaprojekti on iso satsaus, johon täytyy saada ympärille sopivat tukijoukot ja muutkin elämän asiat pitää saada yhdistettyä siihen toimivaksi kokonaisuudeksi. Pariisiin tähtääminen ei välttämättä tarkoita matkarumbaa. Täällä voin treenata puolet vuodesta.

Petäjä-Siren valmistui arkkitehdiksi vuonna 2016. Sen jälkeen hän tehnyt jonkin verran töitä Honkarakenteelle.