Satavuotias hirsimökki sai uuden elämän korttelitupana Tapiolassa

Projektijohtaja Marjo Salon mielestä korttelitupa luo ainutlaatuisen tunnelman Steniuksenkummun alueelle. Uusi ja vanha kohtaavat hienosti. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Steniuksen puutarhan pihapiiriin kuulunut punainen hirsimökki oli vuosikymmenien ajan tuttu näky Merituulentietä pitkin kulkijoille Tapiolassa.

Mökki on rakennettu 1800-luvun puolella Lauttasaareen, mutta tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa. Sitäkään ei tiedetä, oliko mökki ensin kalastajien käytössä vai esimerkiksi osa Lauttasaaren kartanon tiluksia.

Espoon puolelle Steniuksenkumpuun mökki siirrettiin puutarhan perustamisen aikaan vuonna 1947.

Nyt yli 100-vuotias hirsimökki on saanut uuden elämän Steniuksenkummun kotikorttelin korttelitupana. Kunnostettu mökki seisoo nyt uudella paikalla uuden kerrostalokokonaisuuden takana eikä enää näy Merituulentielle.

– Naapurusto on Bonavalla tärkeä asia. Haluamme tuoda asuinrakennuksiin ja pihoille mahdollisuuksia yhdessä tekemiselle, projektijohtaja Marjo Salo perustelee hanketta.

Asemakaavassa sr-merkinnällä suojeltu rakennus purettiin kolme vuotta sitten, siirrettiin välivarastoon ja pystytettiin tontille uuteen paikkaan viime vuonna. Työ valmistui joulukuussa.

Kunnostus- ja muutostyöt suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon kanssa.

– Mökissä oli alun perin tupa ja kamari. Kun väliseinä purettiin, käyttöön saatiin 40 neliön kokoinen yhtenäinen tila, Salo kertoo.

Uudistuksen yhteydessä mökistä purettiin siihen jälkikäteen rakennettu kuisti. Uunit ja hormit poistettiin myös.

Mökki maalattiin entiseen tapaan punamullalla. Vanhat ikkunat kunnostettiin ja asennettiin entisille paikoilleen. Rakennuksen yläpohja, vesikatto ja alapohja uusittiin. Perustuksia ja sokkelia lukuun ottamatta rakenteellisissa ja materiaaliratkaisuissa on käytetty perinteisiä rakennustapoja niin paljon kuin mahdollista.

– Sisällä haltex-levyjen alta paljastui komeat hirsiseinät, jotka jätettiin näkyviin. Korjaustöiden yhteydessä jouduttiin vaihtamaan vain muutama hirsi, Marjo Salo kertoo.

Katto on maalattu valkoiseksi ja lattia vaalean harmaaksi. Kalusteita voi ryhmitellä uudelleen tarpeen mukaan.

Kesäaikaan korttelitupa laajenee ulos terassille mökin edustalle ja vehreään ympäristöön. Mökin takana on hulevesiallas, ja alueen läpi pääsee askelkiviä pitkin pysäköintilaitokseen.

Hulevesialtaan rantaan on rakennettu puinen laituri ja sen vieressä on lasten leikkipaikka.

Toinenkin yhteistila palvelee asukkaita.

– Talon ylimmässä, 7. kerroksessa on saunat ja kerhotila, joita asukkaat voivat käyttää ympäri vuoden, Salo mainitsee.

Korttelitupa tulee kolmen taloyhtiön yhteiseen käyttöön.

Bonava-koteja on yhteensä 95: Steniuksenkumpu 1:ssä on 38 asuntoa ja Steniuksenkumpu 2:ssa 57 asuntoa. Steniuksenkumpuun rakennetaan lisäksi Espoon Asuntojen vuokratalo.

– Me asukkaat olemme käyttäneet toistaiseksi pihamökki-nimeä, mutta taloyhtiöiden myöhemmin keväällä muodostama hoitokunta tullee valitsemaan sille sen alkuperää kuvaavan nimen. Tupa on todennäköisesti ollut alun perin Lauttasaaren tilusten sepän tupa 1800-luvun lopulta, kertoo Steniuksenkumpu 1:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Haavisto.

Haaviston mielestä entistetty hirsitalo ankkuroi uuden, arkkitehtonisesti uniikin rakennuskokonaisuuden hienosti historiaan. Ratkaisu on ihastuttanut sekä taloyhtiön asukkaita että naapureita. Tontin laidalla on näkyvissä myös merkkejä ensimmäisen maailmansodan aikaisista linnoitusrakenteista.

Asukkaat eivät vielä ole päässeet testaamaan korttelituvan toimivuutta, koska rakennus on suljettu talven ajaksi. Tilassa on sähköliitäntä, mutta ei lämmitystä eikä juoksevaa vettä.

– Suojellusta rakennuksesta tulee myös vastuita. Taloyhtiöiden edustajista kootaan hoitokunta, joka huolehtii että korttelitupaa käytetään, huolletaan ja kunnostetaan lain edellyttämällä tavalla, Haavisto sanoo.

Korttelitupa voi toimia taloyhtiöiden kokousten pitopaikkana ja asukkaat voivat varata sitä omaan käyttöönsä vaikkapa syntymäpäiväjuhlia varten.

– Se voisi toimia myös pienimuotoisen kamarimusiikki- tai jazzkonsertin tai kirjallisuuspiirin pitopaikkana, Haavisto ideoi.

Rakennuksen käyttö perustuu varausjärjestelmään, jota taloyhtiöt pitävät yllä yhteisesti.

Mikä talo?

Yli 100-vuotias mökki

Mökki on ollut osa Steniuksen puutarha-aluetta 1948–2017. Mökki palveli silloin puuverstaana ja varastona.

Mökki purettiin, hirret numeroitiin ja siirrettiin varastoon.

Trähus suoritti hirsirakennuksen rungon restauroinnin, samoin oven ja ikkunoiden kunnostuksen ja ulkopuolisen maalauksen.

Tilan sisustussuunnittelusta ja kalustuksesta vastasi Bonavan oma sisustussuunnittelija.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut