Viherhuoneet tekevät vasta tuloaan ­– Niittykumpuun valmistuvan talon kolmeen asuntoon tulee viherhuone parvekkeen sijaan

SRV:n rakentamassa Loistossa Kalasatamassa on parvekkeiden sijaan viherhuoneet. Suurista ikkunoista avautuu komeat näkymät. SRV

Anneli Tuominen-Halomo

Viherhuoneet ovat vielä melko harvinainen lisä kerrostaloasumisessa, mutta ne ovat rantautumassa maailmalta meillekin.

Kojamon uudet Lumo-kodit valmistuvat keväällä Espoon Niittykumpuun Niittykatu 15:een. Asunnoissa on parvekkeet tai pihaterassit, ja kolmeen asuntoon tulee parvekkeen sijaan trendikäs 7,5 neliön viherhuone.

– Länsiväylä meluvalleineen on vieressä, ja asemakaavassa on asetettu rakentamiselle tietyt desibelivaatimukset. Viherhuoneilla on näin ollen myös meluntorjuntatehtävä, selvittää projektipäällikkö Petri Alatalo Kojamosta.

Viherhuoneet ovat ylimmän kerroksen asunnoissa ja muissa kerroksissa on tavalliset lasitetut parvekkeet.

– Viherhuoneissa on lämmönlähteenä kattosäteilijä. Seinärakenteet ovat lasiset ja niissä on avattavia ikkunoita. Tila lasketaan lämpimäksi tilaksi.

Tulevat asukkaat päättävät itse, millaiseen käyttöön he viherhuoneen ottavat. Se toimii yhtä hyvin ryytimaana, lehdenlukupaikkana, ruokailuhuoneena, kuntoiluhuoneena tai etätyötilana.

– Kun kuulemme näiden viherhuoneiden käyttökokemuksista, voimme harkita, rakennetaanko niitä tulevaisuudessa lisää, Alatalo sanoo.

Viherhuoneen rakentaminen on tavallisen parvekkeen rakentamista kalliimpaa, joten se aiheuttaa paineita myös vuokratasoon.

SRV:n rakentamissa Kalasataman torneissa viherhuoneet on katsottu korkeissa rakennuksissa ja merellisessä ympäristössä käyttäjäystävällisemmiksi kuin parvekkeet.

– Viherhuoneita on Majakassa ja Loistossa jokaisessa asunnossa. Viherhuoneiden koko vaihtelee asuntojen koon mukaan, keskimäärin ne ovat kooltaan noin viiden neliön kokoisia, myyntijohtaja Riikka Lohikoski kertoo.

Ensimmäiset viherhuoneet valmistuivat Majakkaan ja ne ovat olleet hyvin pidettyjä. Viherhuone lisää merkittävästi asumisviihtyvyyttä.

Viherhuonetta voi käyttää läpi vuoden ja ne ovat osana asunnon muita tiloja. Lohikoski uskoo, että tulevaisuudessa niitä tullaan näkemään enemmän.

Lattiasta kattoon ulottuva ikkunapinta avaa maisemat ja tuo valoisuutta asuntoon. Käytössä viherhuone muuntuu moneksi.

– Viherhuone tarjoaa lämmintä lisätilaa, jota voidaan sijainnista riippuen käyttää olohuoneen, ruokailutilan tai makuuhuoneen jatkeena avaamalla lasiseinät asuntoon päin. Viherhuoneessa on myös ranskalaisen parvekkeen ovi, jonka avaamalla saa ilmavan parvekkeen tuntua, Lohikoski selvittää.

Parvekkeelle on joka vuosi hankittava uudet kesäkukat, mutta viherhuoneessa viihtyvät myös monivuotiset kasvit. Havupuutkin viihtyvät viherhuoneessa isoissa altakasteluruukuissa.

Bonavalla on Helsingin puolella, Kuninkaantammessa (Kaarela) Asunto Oy Helsingin Kanvaasi. Siellä on sekä kaksioita että neljän huoneen perheasuntoja, joissa on viherhuone.

Bonavan mukaan Kanvaasin moderni viherhuone on puolilämmin ulko-olohuone, joka on helppo sisustaa omien harrastusten ja mieltymysten mukaisesti.

Vantaalla Bonavan kohteissa viherhuoneita on ainakin Leinelässä.

Etuovi.comista löytyy Lauttasaarentie 25:ssä sijaitseva Asunto Oy Helsingin Larunsolmu, jonka kadunpuoleisissa asunnoissa ympärivuotiseen oleskeluun sopiva moderni viherhuone. Kohde on YIT:n rakentama.

YIT:llä ei ole tällä hetkellä Espoossa rakenteilla kohteita, joihin tulisi viherhuoneita.

Lähelle Leppävaaraa Painiittyyn Hartelan rakenteilla olevaan Asunto Oy Kanttiiniraittiin on tulossa asukkaiden yhteinen viherhuone. Pientaloyhtiön asunnoilla on omat pihat, mutta viherhuoneessa he voivat halutessaan kasvattaa yrttejä ja kukkia. Viherhuoneesta tulee 15 neliön kokoinen. Kohde valmistuu tämän vuoden lopulla.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut