Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vallilan puukotus toi tappotuomion ja pitkän vankeustuomion 16-vuotiaalle pojalle, ikätoveri tuomittiin avunannosta – Uhrikin oli vasta 18-vuotias

Niin sanotusta Vallilan puukotus viime lokakuussa oli tappo nuorena henkilönä ja siihen syyllistyi yksi tekohetkellä 16-vuotias poika. Tähän tulokseen tuli Helsingin käräjäoikeus tiistaina. Toinen 16-vuotias poika tuomittiin avunannosta tappoon nuorena henkilönä.

Molemmat tuomittiin myös samassa yhteydessä tekemästään törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä.

Päätekijäksi katsotun pojan käräjäoikeus tuomitsi 9 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen. Toiselle tekijälle tuli rangaistukseksi 4 vuoden ja 6 kuukauden vankeus.

Lisäksi kaksikon on korvattava vain 18-vuotiaana kuolleen uhrin hautauskulut sekä maksettava kärsimyskorvausta tämän äidille 11 000 euroa ja isälle 7 000 euroa. Uhri asui äitinsä luona.

Mukana oli kolmaskin henkilö, mutta hän oli tekohetkellä alle 15-vuotias eikä siksi ollut syytteessä. Paikalla oli myös kaksi tyttöä, jotka kuitenkaan eivät osallistuneet ryöstöön tai tappoon ja poistuivat paikalta puukotuksen alkaessa. Tyttöjä kuultiin oikeudessa todistajina.

Tapahtumat alkoivat Vallilan Alepan edessä, mihin päätekijä oli sopinut tapaamisen pillereitä myyvän henkilön kanssa. Tarkoituksena on ollut ryöstää myyjä.

Kun myyjä saapui paikalle, hänen luokseen meni ensin toinen tuomituista. Kun päätekijä saapui paikalle, alkoi uhrin pahoinpitely. Uhri on pyrkinyt pakoon siinä onnistumatta. Ainakin kaksi poikaa löi uhria ja päätekijä puukotti tätä ainakin 20 kertaa samana iltana ostamallaan puukolla.

Oikeuden mukaan toisella tekijällä ei ollut tietoa siitä, että puukko oli mukana, eikä hän siten osallistunut uhrin tappamiseen. Hän kuitenkin esti uhrin pakenemisen vielä senkin jälkeen, kun päätekijä oli puukottanut tätä, joten hänen katsottiin syyllistyneen avunantoon.

Tapahtumat kestivät oikeuden arvion mukaan korkeintaan neljä minuuttia.

Uhri kuljetettiin sairaalaan, missä hän kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin samana yönä. Todistajien mukaan uhri oli kertonut heille, että tiesi kuolevansa.

Päätekijä ja kolmas poika tuomittiin myös aiemmasta, eri henkilön ryöstöstä toukokuussa 2020.

Kyseisen tapauksen uhri kertoi oikeudelle, että hän oli ollut matkalla kotiin illanvietosta, kun kaksi poikaa oli pysäyttänyt hänet ja kysynyt tietä Myyrmäkeen. Kun uhri oli ottanut kännykän esiin näyttääkseen reittiohjetta HSL-sovelluksesta, pojat olivat ottaneet puhelimen ja kieltäytyneet antamasta sitä takaisin.

Uhrilta oli viety myös kaulakoru, kuulokkeet ja reppu, jossa oli sisällä alkoholijuomia.

Ryöstäjät olivat uhanneet väkivallalla, jollei uhri luovuttaisi omaisuuttaan.

Tämä ryöstö toi toiselle tekijälle 6 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Hänkin oli tekohetkellä 16-vuotias.

Tekijöiden nimiä ei teon vakavuudesta huolimatta julkaista, koska he ovat alle 18-vuotiaita.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.