Koronapandemian vaikutukset näkyivät Keskisuomalainen-konsernin viime vuodessa. Keskisuomalainen Oyj:n liikevaihto pieneni edellisvuodesta 10,5 prosenttia. Hyvästä loppuvuodesta huolimatta liikevoitto putosi 65,3 prosenttia, mutta kokonaistulos kasvoi 51,5 prosenttia myyntivoiton ansiosta.
Liikevaihtoa kertyi 206,8 miljoonaa ja liikevoittoa 4,9 miljoonaa euroa. Operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto oli 9,1 miljoonaa euroa ja operatiivinen vertailukelpoinen käyttökate 23,2 miljoonaa euroa.
Tulos nousi 13,3 miljoonasta eurosta 20,1 miljoonaan euroon.
Iso myyntivoitto tuli, kun Keskisuomalainen Oyj:n osakkuusyhtiö Arena Partners myi joulukuussa 35 prosentin omistusosuuden Alma Mediapartners Oy:stä Alma Medialle. Kaupan vaikutuksesta konsernin tulos parani noin 15,1 miljoonaa euroa.
Konsernin vuosi oli poikkeuksellisen kaksijakoinen. Koronapandemian tuoma maailmanlaajuinen kriisi keväällä iski kovaa myös mediataloon. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla vertailukelpoista liikevoittoa kertyi vain 0,4 miljoonaa euroa. Toisella vuosipuoliskolla jopa ylitettiin vuoden 2019 vertailukelpoinen liikevoitto.
– Onnistuneiden sopeutustoimien ansiosta toisen puolivuotiskauden operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto parani selvästi tilikauden 2020 ensimmäisestä puolivuotiskaudesta, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.
Lomautusten ja muiden henkilöstösäästöjen avulla konserni saavutti yli yhdeksän miljoonan euron säästöt budjetoituun henkilöstökustannukseen verrattuna. Säästöjen kokonaismäärä oli viime vuonna yli 16 miljoonaa euroa suunniteltuihin kustannuksiin verrattuna.
Keskisuomalaiseen kuuluu noin 90 mediaa. Liikevaihdosta alle 15 prosenttia tulee nykyisin Keski-Suomesta.
Koronavuonna mainosmyynti laski lähes 21 prosenttia. Pudotus kohdistui voimakkaammin kaupunki- ja noutolehtiin kuin sanomalehtiin. Kaupunkilehdet ovat mainosrahoitteisia.
Tilattavien sanomalehtien kannattavuus on pysynyt vakaampana, ja niiden tilannetta on helpottanut tilausmyynnin vakaa kehitys. Konsernin tilausmyyntituotot kasvoivat kahdeksan prosenttia pääosin huhtikuussa 2019 tehdyn Kaakon Viestinnän hankinnan ansiosta.
Konsernin digitaaliset tilausmyyntituotot kasvoivat 45,2 prosenttia.
Koronapandemiasta huolimatta konserni laajensi toimintaansa. Yhtiö käynnisti radioliiketoiminnan Jyväskylässä ja Kuopiossa. Lehtivalikoima kasvoi Keski-Häme-lehden sekä Karprintin Etelä-Suomessa ilmestyvien kaupunki- ja paikallislehtien ostolla.
Keskisuomalainen Oyj:n tytäryhtiö Neonmedia solmi merkittävän sopimuksen Helsingin seudun liikenteen (HSL) kanssa pääkaupunkiseudun runkoliikenteen bussien sisälle asennettavien diginäyttöjen toimittamisesta ja hallinnoimisesta.
– Yhtiön tase ja liiketoiminnan kannattavuus mahdollistavat myös tulevaisuudessa strategian mukaisen kasvuhakuisen liiketoiminnan. Koronapandemia vaikuttaa merkittävästi myös alkaneen vuoden osalta yhtiön liiketoimintaan, minkä vuoksi ennustettavuus on huono ja epävarmuustekijöitä on merkittävästi, Kangaskorpi sanoo.
Konsernin omavaraisuus nousi viime vuonna 39,4 prosentista 46,9 prosenttiin.
Yhtiön hallitus esittää osingoksi 1,00 euroa, mikä on noin 49 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta. Hallitus esittää osingon jakamista kahdessa erässä, keväällä ja syksyllä. Vuodelta 2019 osinkoa maksettiin 0,75 euroa.
Keskisuomalainen-konserni on iso työllistäjä. Työsuhteita oli vuoden lopussa 2 212, mikä 150 vähemmän kuin vuoden 2019 lopussa. Tämän lisäksi konsernissa oli 3 514 osa-aikaista jakajaa.
Kokopäiväiseksi muutettuna konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 1 640 henkilöä (1 775 vuonna 2019). Luku ei sisällä mainosjakajia, joita oli vuoden aikana keskimäärin 3 574.
Yhtiö uskoo liikevaihdon pysyvän tänä vuonna viime vuoden tasolla ja vertailukelpoisen operatiivisen liikevoiton paranevan viime vuoteen verrattuna. Koronapandemian takia näkymään liittyy merkittävästi epävarmuutta.
Tämä lehti on osa Mediatalo Keskisuomalaista.