Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikuntapaikat ja kauppakeskusten hengailutilat kiinni maanantaina pääkaupunkiseudulla, lukiot ja amikset jatkavat sittenkin etäopetuksessa

Koronamääräykset tiukentuvat maanantaina pääkaupunkiseudulla äärimmilleen kahdeksi viikoksi.llu

Muun muassa ryhmäliikunta ja kauppakeskuksessa hengailu loppuu Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätöksellä.

Lisäksi lukiot ja ammatillinen koulutus jatkavat sittenkin etäopetuksessa, päätti pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä torstaina. Toisen asteen koulutuksen piti siirtyä osittain lähiopetukseen maanantaina.

Avi päätti torstaina ottaa käyttöön tartuntatautilain uuden pykälän 58 g, joka mahdollistaa myös yksityisten tilojen sulkemisen.

– Maantieteellisten laajuuden pohtiminen on meillä vielä prosessissa, mutta se koskee ainakin pääkaupunkiseutua, kertoo alkoholihallinnon yksikön päällikkö ja vs. vastuualueen johtaja Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Sulku koskee yli 10 hengen tiloja. Pois on rajattu alle 12-vuotiaiden harrastukset.

– Teini-ikäisten suljetaan Tämä on ollut keskustelun paikka, että mihin raja vedetään. Jo teini-ikäisten kohdalla kuitenkin nähdään, että tartuntariski on suurempi.

Ravintoloita sulku ei koske, mutta hallitus ilmoitti tänään esittävänsä ravintoloiden sulkua 8. maaliskuuta lähtien kolmeksi viikoksi. Hallitus myös kertoi, että toisen asteen koulutus ja yläkoulut siirretään tuolloin etäopetukseen.

Muun muassa nämä tilat suljetaan pääkaupunkiseudulla pykälän 58 g nojalla: joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit, yleiset saunat ja uima-altaat, tanssipaikat, harrastajateatterit, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Kauppakeskuksissa voi sulunkin aikana käydä kaupassa ja niiden käytävillä kävellä.

– Kauppakeskuksissa on lisäksi myös yleistä tilaa, jossa on esimerkiksi penkkejä, kuten keskusaukioita. Ne pitäisi nyt sulkea. Eli kauppakeskuksissa hengailu jää nyt pois, sanoo Riku-Matti Lehikoinen.

Rajoitus on voimassa kaksi viikkoa. Sitä pidemmästä sulusta laki ei salli avin päättävän kerralla. Jos tilanne on kahden viikon päästä yhä huono, voidaan tehdä uusi kahden viikon pituinen päätös.

Jo eilen keskiviikkona avi päätti ottaa käyttöön tartuntatautilain pykälän 58 d:n, jonka mukaan kaikki yli 10 hengen sisätilat pitää järjestää niin, että asiakkailla on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit muihin tiloissa oleviin. Sekään ei koske ravintoloita, mutta muuten varsin laajaa joukkoa niin julkisia kuin yksityisiäkin tiloja, joissa käy asiakkaita tai osallistujia.

Muokattu 25.2.2021 kello 15.34: Lisätty tieto etäopetuksesta. Kello 16.07 Jutun sanamuotoja muokattu ja kärkeen lisätty lause koronamääräysten tiukentumisesta sekä loppuun virke 58 d:n soveltamisalasta.