Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isommat neliöt kiinnostavat – "Korona kääntyi ehdottomasti Espoon asuntokaupan voitoksi"

Asuntomarkkinat: Pääkaupunkiseudulla kysynnässä ja tarjonnassa vallitsee epäsuhta.

Viime vuonna koronapandemian pienestä hidastamisesta huolimatta asuntokauppa ei hyytynyt. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan kauppamäärien kasvu koko maassa oli kolme prosenttia, jos mukaan otetaan myös loma-asunnot, tontit ja liiketilat.

OP Kodin vuoden 2020 pääkaupunkiseudun asuntomarkkinakoosteesta käy ilmi, että Helsingissä käytettyjä asuntoja myytiin 2,4 prosenttia enemmän edellisvuoteen nähden ja loppuvuodesta kerrostaloasuntojen myynti oli erityisen vilkasta, vaikka loppujen lopuksi myynti jäi edellisen vuoden tasolle.

Toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen OP Koti Helsingistä kertoo, että tammikuussa kerrostalokauppa on jatkanut suosiotaan tosin pienien keskusta-asuntojen sijaan ostajilla on hakusessa isommat neliöt.

– Kerrostalokauppa tehtiin Helsingissä kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Kysyntä ei ole mihinkään kadonnut. Kerrostaloissa tehtiin yli 20 prosenttia enemmän kolmioiden asuntokauppoja. Sama trendi, joka oli viime vuonna, jatkuu tänä vuonna, Tenhunen selittää.

Tilan tarpeen konkretisoituminen näkyi viime vuoden tilastoissa myös Helsingin rivitalokaupassa. Myynti kasvoi edellisiin vuosiin nähden kymmenen prosentin verran. Omakotitalokauppaan viime vuonna vaikutti korona. Myynti oli ailahtelevaa ja tulos jäi viime vuotta alhaisemmaksi.

– Toisaalta Helsingissä myydään välittäjien kautta 50 omakotitaloa kuukaudessa, kun taas kerrostaloasuntoja myydään korkeimmillaan yli 800. Omakotitaloja on suhteessa asuntokantaan tosi vähän, jolloin kysyntää on enemmän kuin omakotitalostaan halukkaita luopujia, Tenhunen muistuttaa.

Kysyntä ei ole mihinkään kadonnut.

Isompien neliöiden kaipuu on tuonut selkeästi uusia ostajia Espooseen. Maison Luumi -kiinteistövälitysyrityksen yrittäjä Heidi Luumi kertoo, että uutta asiakaskuntaa on tullut Helsingin puolelta.

– Korona kääntyi ehdottomasti Espoon asuntokaupan voitoksi. Normaalisti, kun laitamme kohteen myyntiin, ostaja löytyy noin kolmesta neljään kilometrin säteeltä. Nyt meille on tullut ihan uuden tyyppiset asiakkaat, jotka ovat tottuneet asumaan keskustan aavistuksen pienissä neliöissä, mutta eivät pysty enää koronan takia niissä toimimaan täysipainoisesti, Luumi kertoo.

Maison Luumin varastot myytiin lähes loppuun viime syksynä. Kovasta kysynnästä kertoo myös Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tilasto, jonka mukaan Espoossa myytiin lähes 600 asuntoa enemmän kuin vuonna 2019. ämä tarkoittaa 11,5 prosentin kasvua.

Kiivas kysyntä on jatkunut, sillä lainahakemuksia Helsingin seudun Osuuspankin mukaan jätetty tämän vuoden tammikuussa noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Markkinoilla vallitsee siis tilanne, jossa halukkaita ostajia on enemmän kuin tarjontaa asunnoista.

– Usein ihmiset ottavat yhteyttä meihin, kun lapset ovat muuttaneet pois ja neliöitä on liikaa. Nyt he kuitenkin ovat huomanneet, että lasten huoneista saa hyvät työtilat, eivätkä haluakaan myydä vielä. Kehottaisin kuitenkin asuntojen omistajia harkitsemaan uudelleen myyntiä, koska nyt niitä ostajia on ja ensi vuonna tilanne ei välttämättä ole yhtä hyvä, Luumi sanoo.

Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi myyntiajan lyhentymisessä. Ennen koronaa isojen asuntojen myyntiaika oli neljästä kuuteen kuukautta, kun nyt ostaja löydetään kahden tai kolmen kuukauden sisällä.

Myyntiaikojen nopeutumisen allekirjoittaa myös Vantaan Tikkurilan, Kivistön ja Koivukylän Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Marko From. Nopeampi myynti näkyi kaikissa asuntotyyppien isoissa neliömäärissä, ja kiinnostus rivitaloja ja omakotitaloja kohtaan jatkoi kasvuaan, vaikkakin kerrostaloasuntoja ostavia on edelleen määrällisesti enemmän.

– Isoimpien rivitaloasuntojen myyntiaika lyheni viidenneksellä ollen 80 päivää. Siellä oli kysyntää. Vuonna 2020 omakotitaloja myytiin Vantaalla 434 kappaletta, mikä on 17 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2019. Myyntiajat nopeutuivat noin kymmenen prosenttia, From kuvailee.

From kertoo tammikuun myyntien lähteneen liikkeelle edellistä vuotta mukaillen, vaikka on huomannut ilmiön kysynnän ja tarjonnan epäsuhdasta. Hän kuitenkin kehottaa ihmisiä valmistautumaan asunnon vaihtamiseen huolella ennakkoon.

– Nopeat syövät hitaat -sanonta on nyt kyllä suhteellisen totta, hän kiteyttää.