Kotihoidon työntekijöiden pysäköinti takkuaa yhä Espoossa

Kotihoidon pysäköinti on edelleen ongelma Espoossa. Arkisto/Seppo Korkman

Anneli Tuominen-Halomo

Kotihoidon pysäköinnin uudet säännökset eivät ole poistaneet kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmaa Espoossa. Vanhusneuvosto pyrkii vauhdittamaan kotihoidon pysäköintitunnusten saamista kaupunginjohtaja Jukka Mäkelälle lähettämällään kirjelmällä.

Kuntaliiton mukaan viime kesäkuun alussa voimaan tullut tieliikennelain muutos mahdollistaa kotihoidon työntekijöiden ajoneuvojen pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Ajoneuvossa pitää kuitenkin olla kunnan myöntämä pysäköintitunnus. Pysäköintitunnuksen voivat lain mukaan saada yhtenäisin ehdoin sekä yksityiset toimijat että julkiset toimijat.

Muutoksen tavoitteena on ollut vapauttaa aikaa parkkipaikan etsimisestä hoitotyöhön.

Uudistuksesta on kulunut yhdeksän kuukautta, mutta Espoossa kodinhoidon työntekijöillä ei vieläkään ole pysäköintitunnusta. Espoon vanhusneuvosto on vuosia ajanut asiaa, ja sen aloittaman keskustelun pohjalta kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) teki lakialoitteenkin.

Helsingissä kaupunginhallitus hyväksyi kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämisehdot viime marraskuussa. Siellä kotihoidon pysäköintitunnuksesta peritään 100 euron kertamaksu, tunnus on ajoneuvokohtainen ja se myönnetään enintään kahdeksi vuodeksi koko kaupungin alueelle.

Pysäköintitunnuksen myöntää Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala sosiaali- ja terveystoimialan tai Husin hakemuksesta.

Espoossa kotihoidon pysäköintiasiaa on käsitelty kesäkuussa 2020 kaupunginhallituksessa osana kaupungin yleisten alueiden pysäköinnin toimenpideohjelmaa 2020–2022.

– Asian järjestämisessä on mennyt liian pitkään. Maaliskuussa kaupunginhallitus päättää, mikä taho ottaa vastuun lupien myöntämisestä, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Vanhusneuvoston käsityksen mukaan asian valmistelu on edennyt hitaasti ja sitä on palloteltu eri tahojen kesken.

– Nyt ei enää pitäisi nahjustella, vanhusneuvon puheenjohtajana vuodesta 2009 toiminut Olli Männikkö sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut