Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesivahinko ei estä Leppävaaran kirkon käyttöä

Lämmenneen sään myötä lumi alkoi sulaa nopeasti Leppävaaran kirkon katolta ja siitä seurasi, että vettä alkoi vuotaa sisätiloihin.

– Sulamisvettä tulee sisään kirkon eteiseen palovaroittimen kohdalta. Kirkkosalin puolella ei ole havaittu vuotoa, kirkkoherra Kalervo Salo kertoo.

Vuotoa alettiin tutkia heti, kun se torstaina aamulla havaittiin.

Kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen kertoo, että vuoto saatiin paikannettua kirkon sisääntuloaulan arkadin kohdalle ja sen yläpuolella olevaan tasakattoon.

Vedenpoistoon tarkoitettu kattokaivo oli jäätynyt. Kattokaivossa ei ole ollut sulanapitovastusta asennettuna. Vettä pääsi kertymään allasmaisesti katolle.

– Kosteus on ehkä levinnyt parinkymmenen neliön alalle, mutta laajuus selviää vasta kun rakenteita päästään avaamaan, Leinonen kertoo.

Katto on korjattu vuonna 2005. Tiedossa ei ole, että siihen olisi tehty sen jälkeen laajempia korjauksia. Merkkejä aikaisemmista vuodoista ei ole havaittu.

Leinosen mukaan vuoto on nyt pääosin lakannut, mutta vikaa ei ole vielä voitu korjata.

Paikalle on hälytetty jälkivahinkojen torjuntaan erikoistunut yritys, jotta vesivahingot eivät laajene.

Kirkkoa ei ole suljettu, mutta eteisessä on rajattu alue, jota ei voi tällä hetkellä käyttää. Vettä tihkuu vielä alaslaskukatosta ja Leinonen sanoo, että todennäköisesti eristeisiin sitoutunut vesi poistuu sieltä hyvin hitaasti.

Katon rakenteita avataan viikon, kahden sisällä. Silloin selvitetään korjaustapavaihtoehdot ja ryhdytään korjaustöihin.

Petteri Leinonen huomauttaa, että työvoiman saatavuudessa voi olla tällä hetkellä merkittäviä vaikeuksia ja se puolestaan vaikuttaa korjauksen aikatauluihin. Hän ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, paljonko korjaaminen maksaa, mutta kustannukset noussevat useisiin tuhansiin euroihin.

Leppävaaran kirkossa tehtiin peruskorjaus vuonna 2019. Sen tavoitteena oli poistaa sisäilmaongelmat. Silloin korjattiin muun muassa sisäkatto ja tiivistettiin seinä- ja lattiarakenteiden liitoskohtia. Remontissa ei avattu kirkon ulkokattoa.

Leppävaaran kirkko on valmistunut vuonna 1979.

Tällä hetkellä Leppävaaran kirkon käyttö on koronapandemian vuoksi vähäistä.