Leuanvedossa menestynyt palomies Joonas Mäkipelto vaihtoi lajia ja souti nyt MM-kultaa

Joonas Mäkipelto kertoo soutaneensa virtuaalisissa MM-kisoissa Niittykummun paloasemalla. Hän teki suorituksen vapaa-ajallaan. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Joonas Mäkipellolla on edelleen kovat tavoitteet. Hän on tehnyt kolme virallista ja yhden epävirallisen maailman ennätyksen leuanvedossa vastaotteella. 12 tunnin ennätyksessä hän veti 4 040 leukaa.

Viime vuodet hänen ykköslajinsa on ollut sisäsoutu. Hän kertoo jahdanneensa lajissa MM-kultaa kolme vuotta.

Tällä viikolla 32-vuotias palomies kilpaili virtuaalisissa sisäsoudun MM-kisoissa. Hän voitti ylivoimaisesti kevyessä luokassa 30–39-vuotiaiden 500 metrin kilpailun.

– Nyt on yksi tavoite saavutettu. Seuraava on tehdä maailman ennätys, Mäkipelto selvittää.

Joonas Mäkipelto sanoo, että nyt päätähtäin on sisäsoudun ensi vuoden MM-kisoissa. Hän suunnittelee kuitenkin osallistuvansa kesällä toiminnallisen urheilun SM-kisoihin ja syksyllä olisi edessä leuanvetokisoja. Kaikki kisat hän aikoo vetää täysillä. Sirpa Repo

Mies on tyytyväinen kisoissa tekemäänsä aikaan 1.22,2. Se on kautta aikain paras arvokisoissa kevyessä luokassa tehty tulos. Yleisessäkään sarjassa ei ole pystytty vastaavaan

– Tuo aika olisi puolitoista vuotta sitten ollut uusi ME.

Mäkipelto osallistui ensimmäisen kerran MM-kisoihin vuosi sitten.

– Lähdimme Saarion Jarin kanssa hakemaan voittoa, mutta jäin neljänneksi. Nytkin oli haussa voitto.Se tuli reilulla erolla muihin. Ilman Jarin kannustusta en olisi tehnyt näin kovaa aikaa, kiitelee soutaja valmentajaansa ja tsemppariaan.

Saarion perua on se, että Mäkipelto rupesi treenaamaan sisäsoutua tosissaan. Hän oli todennut, että kaverilla olisi edellytykset pärjätä sisäsoudussakin.

– Hän patisti minua. Pohjaa minulla oli siitä, että olin nuorena soutanut ja hiihtänyt 10 vuotta kilpaa. Soutu oli nuorena osa kestävyystreenaustani.

Mäkipelto kilpailee vain 500 metrillä, koska se on voimalaji. 2 000 metrille hän sanoo olevansa liian lyhyt.

– Kondis riittäisi, mutta pitkät äijät pystyvät ylläpitämään vauhdin paremmin kuin minä, mies perustelee.

Joonas Mäkipelto paljastaa treenaavansa mahdollisimman monipuolisesti. Siihen kuuluu muun muassa salilla voimaharjoittelu, hiihto, juoksu, pyöräily, leuanvetoa ja tietenkin soutu. Sirpa Repo

Hän katuu sitä, ettei siirtynyt sisäsoutuun jo viisi vuotta sitten. Mäkipellon mukaan leukaa voi vetää yli 40-vuotiaanakin, mutta soudussa ikä tekee tehtävänsä.

– Soudussa minulla ei ole monta vuotta armonaikaa.

Mäkipelto sanoo, että hänellä on tarve näyttää itselleen, että pystyy kehittymään ja pärjää.

– Haluan olla hyvä esimerkki muksuilleni ja valkku yllyttää hemmetin hyvin.

Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto valitsi Joonas Mäkipellon vuoden 2016 palomiesurheilijaksi.

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén sai MM-kisoissa pronssia 30–39-vuotiaiden kevyessä luokassa 500 metrillä. Kolmen minuutin joukkuekisassa tuli hopeaa. Siinä soutivat myös Anni Keisanen, Sonja Peltola ja espoolainen Anna Heikkilä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut