Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo on neuvotellut yli 10 vuotta maakaupasta – alueelle suunnitellaan datakeskusta ja nyt harkitaan maiden pakkolunastusta

Espoon kaupunki harkitsee järeämpiä toimia hankkiakseen omistukseensa yksityisen maa-alueen Kehä III:n varrelta Hepokorvesta, jonne kaupunki yhdessä Fortumin kanssa suunnittelee suurta datakeskusta.

Espoo on hieronut kauppoja noin 15 hehtaarin määräalasta yli 10 vuoden ajan. Viimeisin tarjous maanomistajalle on tehty viime vuoden lopulla ja se on edelleen voimassa.

Yksityisessä omistuksessa oleva maa-alue on peltoa ja metsää. Tilalla on yksi pieni asuinrakennus. Yleiskaavassa määräala on merkitty pääasiallisesti teollisuuden ja varastoinnin alueeksi.

Kun hinnasta ei ole löytynyt sopua ja kauppoja ei ole syntynyt, Espoo harkitsee seuraavaa askelta eli määräalan lunastamista. Siihen pitää hakea lupa ympäristöministeriöltä.

Jos lupaa haetaan, ministeriö arvio, onko kyseisessä tapauksessa edellytykset lunastukseen eli täyttyvätkö lain ehdot. Mitään muuta ei päätöksessä määritellä.

Maa-alueen hinta ja muut ehdot määritellään Maanmittauslaitoksen toimituksessa. Hintaa sovitellaan yleiseen markkinatilanteeseen ja tehtyjen kauppoihin verraten niin kuin kaupunki on oman käsityksensä mukaan tehnyt tähänkin saakka.

Espoo ja Fortum sopivat runsaat kolme vuotta sitten datakeskushankkeesta. Silloin kaupunki lupasi aloittaa Hepokorvessa kaavoituksen, joka mahdollistaa keskuksen.

Suurin osa valmisteilla olevasta kaava-alueesta on jo kaupungin omistuksessa, muttei alue, jolle osa datakeskusta sijoittuisi.

Fortumin kaavailuissa on rakentaa teollisuushallimainen datakeskus, josta tietokoneiden hukkalämpö johdetaan Fortumin kaukolämpöverkkoon.

Hepokorven sijaintia hankkeelle pidetään mainiona. Kaukolämpöverkko on lähellä ja kaava-alueen poikki johtaa suurjännitesähkölinja. Datakeskus tarvitsee erittäin paljon sähköä.

Hanke on osa Espoon ilmastotavoitteita. Fortumilla on samanlainen datakeskussuunnitelma myös Kirkkonummen kunnan ja EKE-yhtymän kanssa Sundsbergissä.

Lunastusluvan hakemiseen tarvitaan Espoossa valtuuston päätös. Asia on kaupunginhallituksessa tulevana maanantaina.

Hepokorven datakeskuksen kaavaehdotus on puolestaan käsittelyssä kaupunkisuunnittelulautakunnassa keskiviikkona 3. maaliskuuta.

Lue lisää:

Fortum valmistelee kahta datakeskusta Kehä III:n varrelle – hukkalämpö hyödyksi Espoossa ja Kirkkonummella

Oittaa lupaavin paikka datakeskukselle vastustuksesta huolimatta – "Kaupungilla ei ole muita sellaisia alueita"