Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovi alensi rangaistuksia suuressa taideväärennösvyyhdissä – keskiössä helsinkiläisgalleria

Helsingin hovioikeus on alentanut tuomioita suuressa taideväärennösvyyhdissä. Galleriatoiminnan harjoittajien rangaistukset alennettiin 4 vuodeksi 3 kuukaudeksi ja 3 vuodeksi vankeutta. Taulukaupan keskiössä oli helsinkiläinen Galerie Vision -niminen taidegalleria, sen omistanut nainen ja hänen avopuolisonsa, pitemmän tuomion sai mies. Toimeksiantoja väärentämisiin antaneen henkilön rangaistus alennettiin 2 vuodeksi 3 kuukaudeksi vankeutta. Myös muiden vastaajien rangaistuksia alennettiin ja lievennettiin ehdollisiksi vankeusrangaistuksiksi.

Rangaistuksia alennettiin rikoksista kuluneen huomattavan pitkän ajan sekä eräiden vastaajien osalta myös korkean iän, heikentyneen terveydentilan ja asianomistajien kanssa tehdyn sovinnon perusteella.

Kaikki väärennetyiksi todetut, takavarikossa olevat taulut tuomittiin valtiolle menetetyiksi. Hovioikeus äänesti ratkaisusta. Yksi jäsen arvioi galleriatoiminnan harjoittajien ja tauluja luovuttaneiden henkilöiden osallisuutta tekoihin toisin kuin hovioikeuden enemmistö.

Helsingin käräjäoikeus oli lokakuussa 2018 tuominnut galleriatoiminnan harjoittajat väärennettyjen ja huomattavan ylihintaisten taulujen myymiseen perustuvista pääosin törkeistä petoksista 5 ja 4 vuoden vankeusrangaistuksiin. Toimeksiantoja taulujen väärentämiseen antanut henkilö tuomittiin 2 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. Lisäksi useita muita vastaajia tuomittiin eri pituisiin ehdottomiin ja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeuden pääkäsittely koski noin 130 väärennetyksi epäiltyä ja 7 huomattavan ylihintaiseksi epäiltyä taulua. Pääkäsittelyssä toimitettiin katselmus lähes kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen taulujen osalta.

Hovioikeus arvioi vastaajien tahallisuutta ja osallisuutta rikoksiin sekä rikosvastuun edellytyksiä ylihintaisiksi epäiltyjen taulujen osalta useilta osin toisin kuin käräjäoikeus. Hovioikeus muun muassa hylkäsi kokonaan tauluja gallerian toimeksiannosta myyneeseen henkilöön kohdistetun syytteen sekä useita väärennetyiksi todettuja tauluja koskevia syytekohtia tahallisuuden puuttumisen vuoksi.

Toisaalta hovioikeus luki gallerialiiketoiminnan harjoittajien syyksi törkeinä petoksina Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin ja Maria Wiikin maalaamia aitoja tauluja koskevia syytekohtia, joiden osalta käräjäoikeus oli hylännyt ylihinnan maksamiseen perustuvan syytteen.