Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jotain hyvää koronastakin – Dilemma opetteli laulamaan ja vaihtoi levy-yhtiötä

Räppärinä tunnetuksi tullut Dilemma on vaihtanut tyyliään rockimpaan suuntaan. Nuoruusvuodet Niittykummussa ovat omalta osaltaan vaikuttaneet räppärin maailmankuvan muodostumiseen.

Dilemman aiempaan tuotantoon kuuluvat muun muassa singlet Kylmää ja kuumaa ja Huumaa sekä saman niminen EP. Tänään julkaistu single on nimeltään Kaksi rikkinäistä.

Dilemma perustelee tyylinsä uudistamista sillä, että hänen itsetuntemuksensa on nyt parempi.

– Tiedän nyt selkeämmin mikä on artisti-identiteettini ja mitä haluan sillä tehdä. Oon aina ollut rockin suurkuluttaja ja poliittisesti latautunut. Kuitenkin vasta paremman itsetuntemuksen kautta tiedän, minkä puolesta tahdon taistella ja miten ja mitä edustan itse.

Myös ihmissuhteet ja elämä yleensä antavat aiheita Dilemman teksteille.

– Tahdon antaa äänen myös niille tunteille, mitä hävetään ja niille ihmisille, joita ei kuulla.

– Kaksi rikkinäistä -biisissä mieskertoja häpeää omaa ihmisillä pelaamistaan ja ymmärtää sen johtuvan omasta rikkinäisyydestään. Kyseessä on ensimmäinen hip hop biisi kyseisestä näkökulmasta, vaikka naisista on räpätty iät ja ajat.

Rockimman tyylin lisäksi muutakin uudistusta on tapahtunut. Dilemma kertoo opetelleensa laulamaan, siis itsekseen ilman opettajaa.

–  Kuuntelin Apulantaa ja mietin, että tahdon oppia laulamaan noin, mutta paremmin. Onhan se ollut tuottajille ihan karseeta kuunneltavaa aluksi. Jotkut sano, että ois parempi että jättäisin sen homman muille. Minua ärsytti kuitenkin pyytää aina jotain rocklaulajaa messiin. Ajattelin, että mieluummin opettelee ite sellase laulusaundin mitä tahtoo kuulla ja menee sillä.

Samalla kun Dilemman oma visio kirkastui, hän päätyi vaihtamaan levy-yhtiötä. Vanhassa levy-yhtiössä Dilemman kuuntelijamäärät kymmenkertaistuivat kolmessa vuodessa.

– Oli sellainen fiilis, että nyt on tullut katto vastaan ja aika tavoitella uusia asioita. Isolla Musicin Jonas Olsson oli heti se jäbä, jolle tuntui luonnolliselta soittaa. Luotan siihen intuitioon. On taas tunne, että taivas on auki ja kaikki on mahdollista.

Kaksi rikkinäistä -biisissä mies tunnistaa itse miesten paskamaisuuden. Siihen ei tässä liity häpeää vaan kuulemista, ymmärrystä ja kasvua.

Dilemma myöntää, että korona-aika on ollut turhauttavaa, vaikka hän on käyttänyt aikaa esimerkiksi laulamisen opetteluun. Samalla on ollut aikaa ajatella sellaisia asioita kuin ihmisoikeus ja tasa-arvo.

Keskustelut ovat saaneet Dilemman taistelemaan antirasismin ja feminismin puolesta.

– Uskon, että tämä poliittinen herääminen olisi tapahtunut minulle joka tapauksessa. Se oli tehnyt tuloaan jo niin pitkään.

– Kun päättää, että tahtoo parantaa maailmaa ja taistella ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta, se on ikuisen oppimisen tie. Toivon, että pystyn nostamaan hankalia teemoja keskustelunaiheeksi, opin ymmärtämään monimutkaisia asiakokonaisuuksia, kuten rakenteellista rasismia ja miesten- ja naisten välistä epätasa-arvoa sekä löytämään ymmärryksen kautta myös ratkaisuja.