Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhoja taloja purettaessa unohtuu usein tärkeä toimenpide – Tukes: voi aiheuttaa hengenvaarallisen riskin

Vanhoja taloja on purettu niin, että sähkö ovat olleet talossa edelleen päällä. Syynä hengenvaaralliseen toimintaan on usein kiire.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) on tullut verkkoyhtiöiltä useita ilmoituksia vaaratilanteista, joita on esiintynyt vanhoja taloja purettaessa. Purkutyöt on tehty kaivinkoneella ja työhön on ryhdytty ennen kuin verkkoyhtiö on huolehtinut sähköliittymän purkamisesta.

– Usein taustalla on ollut kiire saada talo purettua, eikä verkkoyhtiön edustajaa ole maltettu odottaa. Verkkoyhtiön asentajan tai urakoitsijan saapuessa paikalle talo onkin jo osin tai kokonaan purettu. Pahimmillaan jännitteinen sähkökeskus tai liittymisjohto on jätetty maahan tai nostettu esim. pylvästä tai puuta vasten, kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen tiedotteessa.

Tukes muistuttaa, että vanhan rakennuksen purkaminen ilman sähköliittymän purkua voi aiheuttaa sähköiskun vaaran. Purkua tekevien yritysten olisikin varmistettava työn tilaajalta, että työn voi tehdä turvallisesti.

Lain mukaan sähkölaitteiston – myös purettavan – turvallisuudesta vastaa sähkölaitteiston haltija.

Purettavan kiinteistön omistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että purkutyö on toteutettavissa turvallisesti. Jos purkutyö tehdään tietoisesti siten, että sähköliittymä on vielä jännitteinen, syyllistytään sähköturvallisuuslain rikkomukseen.

– Seuraava asia voi tulla monelle yllätyksenä. Vaikka vanha sähköliittymä on irtisanottu ja talon mittarista on sulakkeetkin voitu ottaa pois, on kiinteistön liittymisjohto edelleen jännitteinen, jos verkkoyhtiö ei ole sitä turvalliseksi tehnyt. Kiirekään ei saisi aiheuttaa riskin ottoa. Vaaratilanne aiheutuu sekä purkajille että ulkopuolisille, Huurinainen sanoo.

Ennen kuin taloa ryhdytään purkamaan, on selvitettävä etukäteen, milloin sähköliittymän saa sähköttömäksi ja sovittava aikataulut sen mukaan.

On myös odotettava, että verkkoyhtiö tai verkkoyhtiön urakoitsija tekee liittymän jännitteettömäksi. Purkutöihin voi ryhtyä vasta tämän jälkeen.

Jakeluverkkoyhtiöltä voi varmistaa, onko rakennus sähköjen osalta turvallista purkaa.