Laajat testit paljastivat oireettomia koronatartuntoja työmaalla Espoossa – torjuntatoimia tehostettu

Kauppakeskus Lippulaivan työmaalla on helmikuun aikana todettu 33 koronatartuntaa.

Työpäällikkö Riikka Mattila Skanskasta kertoo, että ensin todettiin kaksi yksittäistä tartuntaa tammikuun lopulla. Työmaalla päätettiin järjestää laaja testaus, koska tartuntojen myötä heräsi myös epäily muuntoviruksesta.

27.1.–10.2. Lippulaivan työmaalla työskennelleillä todettiin 14 koronatartuntaa.

– Testejä tehtiin yli 800, joista 14 oli positiivisia. Tapaukset löydettiin aktiivisen testauksen kautta, koska pyrimme siihen, ettei tauti leviä työmaalla, Mattila kertoo.

Koronaviruksen salakavaluudesta kertoo se, että positiivisista koronatestituloksista 14 tapauksessa tartunta on ollut oireeton.

Lippulaivan työmaa on laaja, ja osa töistä tehdään ulkoilmassa. Töitä on pystytty jatkamaan koko ajan, koska sairastuneet ovat jääneet pois töistä ja altistuneet karanteeniin. Skanska on tehnyt tilanteen selvittämisessä tiiviisti yhteistyötä Espoon tartuntatautiyksikön kanssa. Mattila antaa kiitosta siitä, että työmaalle saatiin nopeasti järjestettyä joukkoseulontatestaus ja sovittiin myös yhteiset toimintamallit testaukseen ja jäljitykseen.

– Selvitämme jatkuvasti uusia keinoja koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tärkeää on nopea reagointi jos tartuntoja havaitaan. Tällä hetkellä on esimerkiksi selvityksessä walk-in -testauspiste, johon pääsisi nopeasti ilman lähetettä.

– Meillä on työmaalla kattava koronaperehdytys ja noudatamme tarkoin Skanskan koronaturvallisuusohjeita. Työmaalla muistutetaan jatkuvasti hygienian tärkeydestä ja maskien käytöstä sekä suullisesti että kylteillä, joita on useilla kielillä. Olemme lisäksi palkanneet koronaturvallisuutta varten valvojan, joka seuraa ja muistuttaa turvavälien ja maskien käytöstä. Tärkeintä on jokaisen oma vastuullinen toiminta, myös silloin kun kukaan ei valvo, Mattila painottaa.

Mattila ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, ovatko sairauspoissaolot vaikuttaneet työmaan etenemiseen.

Koronavirustartunnoilta on vältytty länsimetron työmailla viime viikkoina. Tammikuussa tuli ilmi noin 20 tartunnan rypäs metrotyömaalla Kivenlahdessa.

– Kaikilla työmaillamme on nyt maskipakko ja muutoin pääurakoitsija vastaa oman työmaansa järjestelyistä, Länsimetro oy:n viestintäjohtaja Satu Linkola kertoo.

Länsimetro on muistuttanut maskin käytön tärkeydestä myös silloin, kun liikutaan työmaan ulkopuolella esimerkiksi lounastauolla.

– Työmailla on jaossa maskeja vapaasti ja ne on sijoitettu sellaisiin paikkoihin, josta ne on helppo napata mukaan. Myös käsidesiä on saatavilla kulkureiteillä.

Iso työmaa

Työntekijöitä monista maista

Lippulaivan työmaalla on töissä on 750 henkilöä. Kolmannes työntekijöistä on ulkomaalaisia.

Uuden kauppakeskuksen on määrä avautua huhtikuussa 2022.

Lippulaiva rakennetaan Espoonlahden metroaseman yhteyteen.

Länsimetron Matinkylä-Kivenlahti -osuuden työmailla työskentelee noin tuhat työntekijää.

Joulukuussa yli 60 prosenttia työntekijöistä oli suomalaisia, 20 prosenttia virolaisia ja loput edustivat useita eri kansallisuuksia.

Kivenlahti on länsimetron kakkosvaiheen pääteasema.

Muokattu 3.3.2021 klo 11.07: Korjattu tieto länsimetron työmaiden työntekijämäärästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut