Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajat testit paljastivat oireettomia koronatartuntoja työmaalla Espoossa – torjuntatoimia tehostettu

Kauppakeskus Lippulaivan työmaalla on helmikuun aikana todettu 33 koronatartuntaa.

Työpäällikkö Riikka Mattila Skanskasta kertoo, että ensin todettiin kaksi yksittäistä tartuntaa tammikuun lopulla. Työmaalla päätettiin järjestää laaja testaus, koska tartuntojen myötä heräsi myös epäily muuntoviruksesta.

27.1.–10.2. Lippulaivan työmaalla työskennelleillä todettiin 14 koronatartuntaa.

– Testejä tehtiin yli 800, joista 14 oli positiivisia. Tapaukset löydettiin aktiivisen testauksen kautta, koska pyrimme siihen, ettei tauti leviä työmaalla, Mattila kertoo.

Koronaviruksen salakavaluudesta kertoo se, että positiivisista koronatestituloksista 14 tapauksessa tartunta on ollut oireeton.

Lippulaivan työmaa on laaja, ja osa töistä tehdään ulkoilmassa. Töitä on pystytty jatkamaan koko ajan, koska sairastuneet ovat jääneet pois töistä ja altistuneet karanteeniin. Skanska on tehnyt tilanteen selvittämisessä tiiviisti yhteistyötä Espoon tartuntatautiyksikön kanssa. Mattila antaa kiitosta siitä, että työmaalle saatiin nopeasti järjestettyä joukkoseulontatestaus ja sovittiin myös yhteiset toimintamallit testaukseen ja jäljitykseen.

– Selvitämme jatkuvasti uusia keinoja koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tärkeää on nopea reagointi jos tartuntoja havaitaan. Tällä hetkellä on esimerkiksi selvityksessä walk-in -testauspiste, johon pääsisi nopeasti ilman lähetettä.

– Meillä on työmaalla kattava koronaperehdytys ja noudatamme tarkoin Skanskan koronaturvallisuusohjeita. Työmaalla muistutetaan jatkuvasti hygienian tärkeydestä ja maskien käytöstä sekä suullisesti että kylteillä, joita on useilla kielillä. Olemme lisäksi palkanneet koronaturvallisuutta varten valvojan, joka seuraa ja muistuttaa turvavälien ja maskien käytöstä. Tärkeintä on jokaisen oma vastuullinen toiminta, myös silloin kun kukaan ei valvo, Mattila painottaa.

Mattila ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, ovatko sairauspoissaolot vaikuttaneet työmaan etenemiseen.

Koronavirustartunnoilta on vältytty länsimetron työmailla viime viikkoina. Tammikuussa tuli ilmi noin 20 tartunnan rypäs metrotyömaalla Kivenlahdessa.

– Kaikilla työmaillamme on nyt maskipakko ja muutoin pääurakoitsija vastaa oman työmaansa järjestelyistä, Länsimetro oy:n viestintäjohtaja Satu Linkola kertoo.

Länsimetro on muistuttanut maskin käytön tärkeydestä myös silloin, kun liikutaan työmaan ulkopuolella esimerkiksi lounastauolla.

– Työmailla on jaossa maskeja vapaasti ja ne on sijoitettu sellaisiin paikkoihin, josta ne on helppo napata mukaan. Myös käsidesiä on saatavilla kulkureiteillä.