Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Traficom pyytää anteeksi neuvojaan romutuspalkkioiden niputtamisesta – "Autamme hyvässä uskossa toimineita korvausten hakemisessa Valtiokonttorista"

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom pyytää anteeksi henkilöautojen romutuspalkkioista antamaansa virheellistä neuvontaa. Virasto arvelee, että neuvonnasta on syntynyt haittaa niille, jotka ovat romuttaneet useita autoja.

Traficomin neuvonnan mukaan tänä vuonna romutuspalkkiota olisi mahdollista saada useammasta romutetusta autosta yhden uuden vähäpäästöisen auton hankintaan.

Neuvontaa muutettiin 25. tammikuuta niin, että tarkoitukseen voi hyödyntää vain yhden romutetun auton.

Palkkioiden niputtamisen hyväksyvästä neuvonnasta on Traficomin mukaan syntynyt haittaa niille, jotka hyvässä uskossa romuttivat useampia autoja ja hakivat romutuspalkkiota ennen 25. tammikuuta. Heillä täyttyvät myös muut romutuspalkkiota koskevat edellytykset.

Virastoon saapuneista usean palkkion sisältävistä hakemuksista tällaisia tapauksia on 155.

Viranomainen voi tehdä toiminnassaan virheitä. Tällaisissa tapauksissa kansalaiset voivat saada korvauksia heille aiheutuneesta vahingosta, Traficom tiedottaa

Virasto on jo keskustellut Valtiokonttorin kanssa tapahtuneesta. Valtiokonttori vastaa valtioon kohdistuvien vahingonkorvausvaatimusten käsittelystä.

– Pyydämme anteeksi sitä, että neuvonnastamme on syntynyt haittaa hyvässä uskossa toimineille kansalaisille. Autamme hakijoita valitus- ja vahingonkorvausasioissa yhteistyössä Valtiokonttorin kanssa, pahoittelee Traficomin Autoilijan palveluiden ylijohtaja Kati Heikkinen tiedotteessa.

Nippuhakemuksen tehneille voidaan myöntää lain mukaan vain yksi romutuspalkkio.

Traficom auttaa vahingonkorvausasiassa kaikkia hyvässä uskossa nippuhakemuksen tehneitä ja ottaa heihin yhteyttä. Päätöksiä ryhdytään tekemään jo tällä viikolla.

Useita romutuspalkkioita eli niin sanottuja nippuhakemuksia yhden uuden auton hankintaa varten on hakenut kaikkiaan 323 henkilöä.

Yli puoleen nippuhakemuksista liittyy epäselvyyksiä. Yli 40 hakemukseen sisältyy epäselvyyksiä rekisterimerkinnöissä tai romuautojen omistajuudessa.

Hakemuksista noin 60 ei täytä romutuspalkkion saamisen muita edellytyksiä esimerkiksi siitä syystä, että romuautojen omistajuus- tai haltijuusaika ei täytä vaadittua 12 kuukautta tai että autoja ei ole vielä romutettu.

Noin 70 hakijaa on jättänyt hakemuksensa vasta sen jälkeen, kun Traficom on oikaissut neuvontaansa.

Lue lisää : Romutuspalkkiolain porsaanreikä menossa tukkoon perjantaina – Yhteen hankintaan saa käyttää vain yhden palkkion

Romutuspalkkioita on tähän mennessä haettu yhteensä yli 2 500 kertaa. Näistä yli 60 prosenttia eli yli 1 500 kertaa on haettu palkkiota sähköavusteisen polkupyörän hankintaan.

Joukkoliikenteen kausilipun tai liikkumispalvelun hankkimiseen on haettu romutuspalkkiota noin 70 kertaa.

Vähäpäästöisten autojen hankintaan romutuspalkkiota on haettu tähän mennessä yhteensä yli 900 kertaa.

Määrärahaa tarkoitukseen on varattu kahdeksan miljoonaa euroa. Romutuspalkkiokampanja jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Edellisessä romutuskampanjassa hakemuksia tuli noin 6 000 kappaletta.

Lue lisää: Yli puolet romutuspalkkiota hakeneista haluaa sähköavusteisen polkupyörän – Yli 100 hakijan löytämä porsaanreikä tukitaan laista pikavauhtia

Lue lisää:  Hallitus esittää auton romutuspalkkion palauttamista määräajaksi – Palkkion voisi käyttää myös sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen