Perussuomalaisten kannatus kasvanut Uudellamaalla viime kuntavaaleista – Eniten kasvua viime vaaleissa nukkuneilta

Uudenmaan vaalipiirissä perussuomalaisten kannatus on noussut ja kokoomuksen laskenut viime kuntavaaleista. Tulokset selviävät Tietoykkösen helmikuussa tekemästä kuntavaalitutkimuksesta. Tutkimus kertoo Uudenmaan keskiarvon ja kuntakohtaiset vaihtelut voivat olla suuria.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu Uudellamaalla noudattaa valtakunnallista trendiä.

Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen toteaa perussuomalaisten kannatuksen kasvun edellisiin kuntavaaleihin verrattuna näkyvän niissä vaalipiireissä, jonne Tietoykkönen on tehnyt kuntavaalitutkimuksia.

Hän arvioi perussuomalaisten kannatuksen noususta noin neljäsosan tulevan edellisissä vaaleissa äänestämättä jättäneiltä, eli nukkuvilta. Nukkuvilta saatua kannatusta tutkimuksessa oli perussuomalaisilla reilusti enemmän kuin muilla isoilla puolueilla.

– Muilta puolueilta on kannatusta siirtynyt perussuomalaisille viime kuntavaaleihin verrattuna suhteellisen tasaisesti, kokoomukselta ja keskustalta pikkuisen enemmän kuin sdp:ltä ja rkp:ltä, eikä luonnollisesti vasemmistopuolueista.

Nukkuvilta tuleva kannatuksen kasvu sisältää epävarmuustekijän. Jos ei äänestänyt viimeksi, äänestääkö nyt?

– Perussuomalaisten osalta tämä kysymys on ollut esillä jo useissa vaaleissa, jonkinlainen riski on. Vihreät on toinen, joilla näkyy jonkin verran kasvua edellisissä vaaleissa äänestämättä jättäneiden keskuudessa, mikä johtuu jossain määrin nuoresta kannattajakunnasta.

Uskollisimpia äänestäjiä ovat rkp:n ja keskustan kannattajat. Puoluekannastaan varmimpia olivat myös eläkeläiset sekä johtavassa asemassa tai itsenäisinä yrittäjinä toimivat. Vähiten uskollisia puoluekannassaan oli vihreillä ja demareilla.

– Vihreillä tämä on nähtävissä tutkimuksesta toiseen, mikä johtuu nuoremmasta kannattajakunnasta, jossa on enemmän liikkuvia äänestäjiä eli selittyy pitkälti iällä.

– Demareilta ei löydy oikeastaan muuta syytä kuin koronan tuoman epävarmuuden äänestämiseen ylipäätään. Demareilla on keskimääräistä enemmän eläkeläisiä ja yli 70-vuotiaita kannattajia. Yleensä mitä vanhempi vastaaja, sen varmempi on puoluekannastaan, niin tämä tulos tuo sdp:n osalta ristiriidan. Vanhemmissa vastaajissa näkyy koronan tuoma epävarmuus äänestämiseen ylipäänsä, ei niinkään puolueeseen liittyvää.

– Tällainen ilmiö ei ole aiemmin toistunut, vaan tulee kiertäen ja on koronan tuomaa epävarmuutta äänestämisen mahdollisuudesta.

Tutkimuksen mukaan noin joka toinen, eli 54 prosenttia, pitää äänestämistään vuoden 2021 kuntavaaleissa täysin varmana ja noin joka kolmas, eli 30 prosenttia melko varmana.

Varmimpia äänestämisestään ovat rkp:n ja keskustan kannattajat.

Heikointa äänestysvarmuus on alle 30-vuotiaiden keskuudessa. Varminta äänestäminen ammattiaseman kautta tarkasteltuna on ylempien toimihenkilöiden sekä johtavassa asemassa tai itsenäisenä yrittäjänä toimivien keskuudessa.

Epävarmimpia äänestämisestään ovat työntekijät ja opiskelijat. Äänestysvarmuus kasvaa suurempiin tuloluokkiin mentäessä.

Tutkimustulos toistaa aiempia tutkimuksia siinä, että äänestämisestään ja puoluekannastaan varmimpia ovat hyvätuloiset ja iäkkäämmät.

Tutkimuksen tehnyt Tietoykkönen kuuluu samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin kuin ESM.

Tutkimus

Uudenmaan vaalipiiri

Tietoykkösen kuntavaalitutkimus Uudenmaan vaalipiirissä tehtiin puhelinhaastatteluina 16.2.-21.2. 2021.

Kohderyhmänä oli Uudenmaan eduskuntavaalipiirin äänestysikäinen väestö.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Otos kiintiöitiin ja painotettiin vastaamaan alueen väestöä. Vastaajia oli 1005.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa suurimman puolueen virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perussuomalaisille 16,6 prosentin kannatus

Perussuomalaisten kannatus on Uudenmaan vaalipiirissä noussut vuoden 2017 kuntavaalien 9,5 prosentista 16,6 prosenttiin. Kokoomuksen kannatus on laskenut edellisten kuntavaalien 24,8 prosentista kyselyn 20,9 prosenttiin. Muiden puolueiden kannatuksen erot tutkimuksessa ja viime vaaleissa sopivat virhemarginaalin sisään.

Puoluekantansa ilmaisseista 51 prosenttia pitää puoluekantaansa kuntavaaleissa täysin varmana ja 47 prosenttia melko varmana. Rkp:n äänestäjät ovat uskollisimpia, 61 prosenttia piti puoluekantaansa täysin varmana. Vihreillä on keskimääräistä vähemmän puoluekannastaan täysin varmoja vastaajia, 38 prosenttia. SDP:n kannattajista 46 prosenttia oli varma puoluevalinnastaan.

Naiset ovat miehiä varmempia puoluekannastaan. 57 prosenttia naisvastaajista oli varma puoluekannastaan ja miehistä 51 prosenttia. Alle 45-vuotiailla puoluekannan varmuus on vanhempia vastaajia heikompaa. Yli 70-vuotiaista 60 prosenttia piti puoluekantaansa varmana, ja 18-29 -vuotiaista vain 39 prosenttia. Ammateittain tarkasteltuna varmimpia puoluekannastaan ovat eläkeläiset sekä johtavassa asemassa/itsenäisenä yrittäjänä toimivat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut