Nuuksiossa palautetaan suoluontoa – tavoitteena hillitä ilmastonmuutosta

Nuuksiossa sijaitsevaa noin 8,5 hehtaaria suota on aikoinaan kuivatettu. Sillä pyrittiin saamaan alue metsittymään eli metsätalouden käyttöön.

Nyt suurin osa siitä, kuusi hehtaaria, ennallistetaan. Tavoitteena on saada suoluonto siihen tilaan, jossa se oli ennen ojitusta.

Suolle kaivetut ojat täytetään. Metsähallituksen luontopalvelujen suunnittelija Helena Lundén kertoo, että näin suoalue palautetaan lähemmäs luonnontilaa.

Ennen suon kuivattamista siellä oli lampi. Kun alue on ojituksen vuoksi kuivunut, sinne on alkanut kasvaa puustoa ja kasvillisuuskin on muuttunut.

Osa suosta kuuluu kansallispuistoon ja osan omistavat yksityiset. Nyt suon ennallistamiseen ryhdyttiin yksityisten omistajien aloitteesta.

Suon ennallistaminen rahoitetaan Helmi -elinympäristöohjelman rahoituksella.

– Ely-keskus maksaa yksityisen puolen ennallistamisen ja Metsähallitus maksaa oman puolensa ennallistamisen, Lundén kertoo.

Luonnontilaiset suot sitovat ja varastoivat merkittäviä määriä hiiltä. Niiden ennallistaminen hillitsee ilmastonmuutosta.

Nuuksiossa tämän vuoden aikana ennallistettava suo on Vihdin kunnan alueella Tervalammen kylässä. Kartassa sillä ei ole nimeä.

– Maanomistajan kanssa olemme kutsuneet suota Haukansuoksi viereisen Haukanmäen mukaan, suunnittelija sanoo.

Helmi-ohjelman tavoitteena on ennallistaa vuoden 2023 loppuun mennessä 12 000 hehtaaria soita.

Ennallistaminen aloitetaan luonnonsuojelualueilta. Samalla on tarkoitus ennallistaa yhdessä maanomistajien kanssa myös suojelualueita ympäröiviä ja niitä kuivattavia ojia joko tukkimalla ojia tai palauttamalla vedet takaisin ojittamattomalle suolle.

Suojelualueiden ulkopuolella olevista ojitetuista soista selvitetään luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmat kohteet. Sen jälkeen niiden ennallistamisesta neuvotellaan maanomistajien kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut