Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gallup: Kokoomuksen ja vihreiden kannatus laskussa Espoossa, demareille luvassa reipas nousu

Gallup: Demarit hätyyttelevät vihreitä.

Kokoomus säilyttää Länsiväylä-lehden teettämän tutkimuksen mukaan selvästi suurimman puolueen aseman Espoossa, vaikka sen kannatus on laskusuunnassa neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin verrattuna.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 28,4 prosenttia vastaajista. Pudotus vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna on tuntuva, koska silloin kokoomuksen kannatus nousi 33,7 prosenttiin.

Tietoykkösen tekemän tutkimuksen mukaan neljän suurimman valtuustoryhmän järjestys pysyy Espoossa samana eli kokoomus, vihreät, SDP ja perussuomalaiset. Kannatusluvuissa sen sijaan tapahtuu selvää liikehdintää.

Kokoomuksen ohella vihreiden kannatuksen suunta on Espoossa alaspäin. Kyselyn mukaan vihreiden kannatus on nyt 20,1 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten sai 22,3 prosenttia äänistä.

Kolmantena olevien demareiden kannatus nousi Espoossa 12,5 prosentista 17,9 prosenttiin. Vaikka perussuomalaiset ja vasemmistoliitto näyttävät myös kasvattavan kannatustaan, demareilla loikka ylöspäin on selvästi korkein.

Yleinen demarien kannatuksen nousu ja Sanna Marinin suosio heijastuvat Espooseenkin. Puolue voi nousta lähelle vihreitä, hyvin onnistuessaan jopa vihreiden ohi valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi.

Tuntuvassa nousussa on myös perussuomalaisten kannatus. Kyselyn mukaan puolue yltää 14,1 prosentin kannatukseen. Neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat 9,8 prosenttia äänistä. Nähtäväksi jää, toteutuuko puolueen nousukiito, koska nyt listalta puuttuvat sellaiset ääniharavat kuin Timo Soini ja Simon Elo.

Kyselyn mukaan vasemmistoliittokin kuuluu Espoon vaalivoittajiin. Sen kannatus on noussut 3,9 prosentista 4,3 prosenttiin.

Menettäjiin kuuluvat puolestaan RKP ja kristillisdemokraatit. RKP:tä äänestäisi 6,4 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 2,5 prosenttia vastaajista.

Keskusta on pieni tekijä Espoossa, ja sen kannatus näyttää edelleen kutistuvan. Keskustaa äänestäisi 2,7 prosenttia vastaajista, kun puolueen kannatus neljä vuotta sitten oli 3,9 prosenttia.

Uutena ryhmänä kuntavaaleihin on tulossa Liike Nyt, joka kyselyn kukaan saisi 1,6 prosenttia äänistä.

Puoluekantansa ilmaisseista 46 prosenttia pitää puoluekantaansa kuntavaaleissa täysin varmana ja 52 prosenttia melko varmana.

Vanhimmat eli yli 70-vuotiaat vastaajat ovat varmimpia puoluekannastaan. Epävarmimpia ovat puolestaan 30–44 -vuotiaat äänestäjät.

Tutkimuksen on tehnyt Etelä-Suomen Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluin 16.–23. helmikuuta.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 4,4 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvion osalta suurimman puolueen virhemarginaali on puolestaan 5,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.