Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoonlahden uimahallin laajennuksesta on väännetty hartaasti, nyt halli on sittenkin saamassa ulkoaltaan – "Kustannuksia saadaan nipistettyä"

Vesipinta-ala: Sisälle monitoimi- ja kuntoutusallas. Matinkylän halli aukeaa vasta reilun vuoden päästä.

Valtuusto pääsee vielä tässä kuussa päättämään Espoonlahden uimahallin laajennuksesta. Se saa kaupunginhallitukselta ehdotuksen, joka toisi halliin pienen laajennuksen ja lisäksi ulkoaltaan.

– Tämä on kompromissi, joka on toteutettavissa budjettiraamin puitteissa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula toteaa.

Hänen mukaansa ulkoaltaasta ei ole tulossa vain pienten lasten altaan kokoinen.

– Ulkoalue saadaan nyt käyttöön. Kun varsinainen suunnittelu lähtee liikkeelle, täsmentyy se, minkä kokoinen altaasta tulee. Me emme halunneet kirjata päätökseen mitään tiettyä kokoa, Markkula jatkaa.

Liikuntapalvelujen uimahalliasiantuntija Ari Jaakkolalla on kaksijakoiset tunnelmat.

– Ottaisimme mielellämme lisää allastilaa, mutta hyvä näinkin. Pettynyt kuitenkin olen, koska tämän päätöksen mukaan Espoossa ei jatkossakaan päästä hyppäämään kaikilla mahdollisilla tasoilla, Jaakkola sanoo.

Tämä on kompromissi.

Tässä vaiheessa arvioidaan, että ulkoallas maksaa noin 1,1 miljoonaa euroa.

Valtuuston hyväksymässä investointisuunnitelmassa Espoonlahden uimahallin peruskorjaukseen ja laajennukseen on varattu 23,99 miljoonaa euroa.

Arvioiden mukaan tuolla summalla voidaan tehdä peruskorjaus ja pieni laajennus, mutta ulkoallas ei mahdu summaan.

Markkula uskoo, että hankkeen suunnittelun edetessä löydetään edullisempia ratkaisuja kuin mihin nykyiset hinta-arviot pohjaavat.

– Kustannuksia saadaan nipistettyä. Kolmen vuoden aikana budjettia hienosäädetään, jolloin tämä uimahallin toiminnan kannalta tarpeellinen ja edullinen ratkaisu voidaan toteuttaa. Budjettiraami on kuitenkin satoja miljoonia.

Hallin peruskorjaus ja mahdollinen laajennus on aikataulutettu alkamaan ensi vuoden lopulla. Uimahallin pitäisi olla taas käytössä siitä kahden vuoden päästä ja viimeistään tammikuusta 2025.

Liikunta- ja nuorisolautakunnan kanta on, että Espoonlahden uimahalliin tulee tehdä suuri laajennus.

Se toisi lasten ulkoaltaan, ulkoalueen, vauva-altaan, kylmäaltaan ja kansainväliset mitat täyttävän hyppyaltaan. Siinä olisivat kaikki kilpailujen vaatimat ponnahduslaudat ja kerrokset. Lisäksi liikuntasali- ja pukutiloja laajennettaisiin.

Tämän kustannusarvio on 35,40 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksen päätöksessä edellytetään, että suunnittelussa varaudutaan siihen, että suurimman laajennuksen sisällään pitämät asiat voidaan toteuttaa myöhemmin.

– Suurempi laajennus voidaan tehdä 10–20 vuoden kuluttua, kun uimahallia on tarve korjata uudestaan.

Markkula arvelee, että Espoonlahden uimahallin laajennuksesta tullaan valtuustossa keskustelemaan ja äänestämäänkin.

– Vaalivuonna aina joku haluaa esittää perusehdotuksesta poikkeamista.