Träskändalle etsitään käyttöä isolla porukalla – etätilaisuuteen pitää ilmoittautua etukäteen

Träskändan kartano vaatii julkisivuremontin lisäksi sisätilojen peruskorjausta. Arkisto/Minna Airamaa
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoon kaupungin omistama Träskändan kartano on huonossa kunnossa. Se on ollut tyhjillään jo noin 15 vuotta. Kartano, joka on valmistunut 1920–1921, vaatii ulko- ja sisätilojen remonttia, ennen kuin se voidaan ottaa taas käyttöön.

Kaikkiaan alueella on useita huonokuntoisia rakennuksia. Ne kaikki ovat vailla käyttöä ja kaipaavat remonttia.

Kaupungin piti aloittaa kartanon julkisivun korjaus jo vuonna 2019, mutta remontti on lykkääntynyt. Korjauksen pitäisi alkaa tänä vuonna.

Kaupunki on hakenut kartanolle käyttäjää, joka vuokraisi sen ja pitäisi siitä huolta. Vuokralaista ei ole löytynyt. Kaupungin ajatuksena on ollut, että vuokralainen vastaisi peruskorjauksesta suojelumääräykset huomioiden. Vastaavasti kaupunki huomioisi tämän vuokrassa.

Träskändan Kartanon ystävät -yhdistys on puolestaan tehnyt kuntalaisaloitteen. Se jätettiin kaupungille vuoden 2018 lopulla. Siinä vaadittiin, että kartano kunnostetaan kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi.

Kaupunginvaltuusto käsitteli aloitetta seuraavana syksynä. Silloin valtuusto kirjasi toiveekseen, että käyttöä suunnitellaan niin, että kartano ja pihapiiri pysyvät kuntalaisille avoimina.

Nyt kaupunki järjestää keskustelutilaisuuden Träskändan tulevaisuudesta. Koronan vuoksi se toteutetaan etänä keskiviikkona 10. maaliskuuta kello 17.30–19.30. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen.

Tilaisuuden alkupuolella kerrotaan muun muassa julkisivuremontista ja puistoalueesta.

Sen jälkeen keskustellaan joko pienryhmissä tai kaikki yhdessä Träskändan mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi jatkokehitetään esille nousseita ideoita ja ajatuksia.

Träskändan kartano on noin 32 hehtaarin kokoinen virkistysalue Järvenperän ja Lippajärven alueilla. Paikka on luonnonsuojelualuetta, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) ja muinaismuistoalue.

Kartano on ollut Espoon omistuksessa vuodesta 1923. Se toimi pitkään vanhainkotina.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut